Proč se do Egypta vypravit v zimě? Užijete si koupání, opalování i nezapomenutelné výlety za historií

Navštívit byste určitě měli monumentální, mýty opředené pyramidy, které se nacházejí v oblasti zvané Gíza
Zdroj: pixabay.com
Egypt se nachází na severu Afriky, rozkládá se na ploše o velikosti 1 001 450 km2 a sousedí s Libyí, Súdánem a IzraelemEgypt se svojí krásou vyrovná podstatně vzdálenějším a dražším exotickým destinacímPodmořský život v Rudém moři vás okouzlíKrásy podmořského života v Egyptě můžete pozorovat i při pouhém šnorchlování+ 16 fotek+ 17 fotek

Příjemné teploty i v zimních měsících, zlatavé písečné pláže, průzračné teplé moře, úžasný podmořský život, ale i světoznámé památky a kultura, která vás obohatí. To vše, a mnohem víc, může Egypt nabídnout svým návštěvníkům. Pokud tedy už máte dost mrazivého evropského počasí a chybí vám životadárné slunce, je tahle země tou nejlepší volbou. A my vám prozradíme, která místa byste si v žádném případě neměli nechat ujít.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 24. 02. 2019 12:00

Do Egypta, který je z České republiky vzdálen jen čtyři a půl hodiny letu, se na dovolenou můžete vypravit po celý rok. Leží totiž v subtropickém pásmu severní Afriky, takže zde vládne velmi suché pouštní počasí s mírnou zimou a velmi teplým létem. V letních měsících, kdy teploty atakují čtyřicítku, doporučuji pobyt spíš pro teplomily, kteří se celý den nehnou z pláže, případně od hotelového bazénu. Pokud ale preferujete aktivní dovolenou, toužíte objevovat místa, kde na vás dýchne historie a pouhé povalování se na slunci a cachtání vás příliš neuspokojují, vypravte se do Egypta raději teď v zimě. Příjemné teploty zde obvykle vládnou od října až do konce dubna.

Luxor - rodiště slavného Egypťana Sinuheta

Jedním z míst, kde můžete obdivovat jak zázrak úrodného zeleného pásu kolem Nilu, tak celou řadu nejznámějších archeologických památek z faraonského období, je Luxor, dříve Veset nebo také Théby. Jedno z nejvýznamnějších míst země naleznete necelých tři sta kilometrů jižně od Hurghady v Horním Egyptě. Úžasné město, které má kolem půl milionu obyvatel, ročně navštíví desetitisíce turistů z celého světa. Odhaduje se, že v Luxoru naleznete třetinu nejcennějších historických památek celého světa. Počítejte tedy s tím, že jeden den vám na zhlédnutí všech stačit nebude.

Jedním z nejúžasnějších míst v oblasti je nedaleký komplex hrobek a chrámů, Thébská nekropole, jejíž součástí jsou i Údolí králů a Údolí královen. Právě zde nalezli věčný odpočinek jedni z největších panovníků v historii Egypta. Zapomenout nesmíme ani na majestátní Memnónovy kolosy, dvě 18metrové „šeptající“ sochy, a palác královny Hatšepsut, který je částečně zapuštěn přímo do vápencového masivu.

„Za návštěvu určitě stojí dechberoucí chrámy Karnak, Luxor a Medinat Habu, hrobky stavitelů hrobek v Deir El Medina, prohlédnout si můžete například také Luxorské muzeum, ve kterém spatříte unikátní staroegyptské sbírky, nebo muzeum mumifikace. Mému srdci nejbližší je ale často opomíjený, přesto nádherný chrám Dendera, v němž poslední úpravy byly prováděny za doby Kleopatry a kromě úžasně zachované výzdoby tu najdete i rytiny s její podobou,“ říká Jana Toma, Češka, která v Egyptě žije již více než třináct let a pořádá zde výlety pro Čechy a Slováky.

Káhira – město pyramid, neonů a prachu

Pokud se ale z Hurghady vydáte na sever, dorazíte za necelých šest hodin do hlavního města Káhiry, která je nejlidnatějším městem afrického kontinentu. S přilehlými městy zde žije neuvěřitelných dvacet milionů obyvatel. Al Qahira neboli „Město vítězství“ má své neopakovatelné kouzlo. Protože se rozprostírá na rozhraní tří kontinentů - Afriky, Asie a Evropy, přezdívá se jí „Matka Světa“. Rozkládá se v severovýchodní části země nazývané Dolní Egypt. Město leží při obou ramenech životadárné řeky Nil, která rozdělují Káhiru na dvě části. Ramena řeky se pak severně od města spojují a tvoří tak území nejúrodnější egyptské oblasti – nilské delty.

Na důkladné poznání Káhiry je potřeba spousta času, který však nejspíš jako běžný turista mít nebudete. Navštívit byste ale určitě měli monumentální, mýty opředené pyramidy, které se nacházejí v oblasti zvané Gíza. Toto místo sloužilo již od 4. dynastie faraonů jako královské pohřebiště. Nejslavnější jsou tyto tři pyramidy: Chufeova, Rachefova a Menkauerova. Pohledu na jeden ze sedmi divů světa se nikdy dost nenabažíte. Před Chufeovou pyramidou stojí také záhadná Sfinga vysoká 20 metrů. Dnes však již spatříte pouze její hlavu, tělo je totiž ukryto pod letitými nánosy zlatého písku. Pokud se ale budete chtít pokochat pohledem na nejstarší egyptskou pyramidu, musíte se dostat do oblasti Sakkara, která je od Káhiry vzdálena necelých 30 kilometrů.

„Výborným výchozím bodem pro prohlídku Káhiry je hlavní náměstí Midan Tahrir, odkud se dá dojít k těm nejvyhledávanějším historickým památkám. Rozhodně se vydejte k mešitě Al-Azhar, která je ze všech místních mešit tou nejzajímavější. Při toulkách městem byste také určitě neměli minout rozlehlou pevnost Citadelu, jedno z nejobdivuhodnějších míst v Káhiře, kde až do 19. století sídlili všichni egyptští vládci. Kroky všech turistů vedou obvykle také do legendárního Egyptského muzea, kde je k vidění téměř 130 tisíc různých staroegyptských exponátů. Právě zde můžete spatřit i poklady z Tutanchamonova hrobu včetně jeho slavné zlaté posmrtné masky,“ dodává Jana Toma, která má historii Egypta v malíčku.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články