Velký objev v Cheopsově pyramidě. K čemu sloužila tato tajemná komora a co je v ní ukryto?

Co skrývá tajemná komora Velké pyramidy?
Zdroj: pixabay
Co skrývá tajemná komora Velké pyramidy?Zatopené chodby se nalezly i pod Velkou sfingou.Co všechno můžeme zjistit?Skrývá se v tajemné komoře něco opravdu velkého, nebo to není nic významného?+ 1 fotka

Starověký Egypt nás nepřestane nikdy překvapovat. Velká Cheopsova pyramida v Gíze odhalila další své tajemství. Mezinárodní vědecký tým v odborném časopise Nature oznámil, že se v pyramidě nacházejí doposud neznámé prostory.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 24. 05. 2018 14:47

Za tímto velkým objevem stojí japonští a francouzští vědci, kteří pyramidu prozkoumávali podrobně scannerem, který ukázal, že se v pyramidě ukrývá místnost o velikostí 30 metrů, o které dodnes nikdo neměl potuchy. Jestli je plná, nebo prázdná, to se zatím neví. Nebyla stále ani otevřena, protože k ní není možný přístup.

Cheopsova pyramida

Pyramida faraona Cheopse byla brána za dokonale prozkoumanou. Je ze tří pyramid nejrozsáhlejší a má nejvíce chodeb a místností. Obsahuje tři velké komory (Královu, Královninu a spodní pohřební komoru), sérii chodeb a slavnou 47 metrů dlouhou a 8 metrů vysokou „Velkou galerii“. Nová, zatím neprozkoumaná struktura by měla ležet těsně nad ní a také má podobné rozměry jako ona.

Co zatím víme o podivném nálezu?

Nic moc toho není. Vědci odhadují jen její velikost. Vše ostatní se zatím zkoumá. Neví se tedy, jaký má tvar, co v ní je, jestli je nakloněná, nebo rovná, neví se zhola nic. Dle odborníků obsahuje pyramida podobných prázdných míst více. Ta sloužila k odlehčení.  Například Královská komora má nad sebou pět takových míst. Je tedy možné, že tento prostor má ochránit úzký strop Velké galerie před hmotností pyramidy. Jisté je, že k prozkoumání potřebují vědci čas. V dřívějších dobách se pyramidy ,,prozkoumávaly“ dynamitem. Tam, kam se nebylo možné dostat, posloužil střelný prach a výbušniny. To ale mělo za následek velké poničení památky. Dnes už jsou vědci mnohem šetrnější a mají vyspělé technologie.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články