5 prospěšných zlozvyků: Jak telefonáty s matkou a zahálka se sluchátky svědčí vašemu zdraví

5 prospěšných zlozvyků: Jak telefonáty s matkou a zahálka se sluchátky svědčí vašemu zdraví
Zdroj: Freepik

Pokud se cítíte provinile, že denně voláte své matce, nebo jste si místo pucování domácnosti hodili nohy nahoru a pustili oblíbenou muziku, tak zadržte. Obě tyto činnosti jsou totiž vašemu zdraví prospěšnější, než se na první pohled zdá.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 06. 08. 2021 09:00

Vědci zjistili, že některé z našich zlozvyků mají až překvapivě pozitivní vliv na naše zdraví. Ať už fyzické, nebo psychické. Jejich přehled přinesl server besthealthmag.ca.

Telefonáty s matkou

Jsme dospělí, tudíž se od nás očekává, že své trable v práci nebo manželství nebudeme řešit s matkou. Podle odborníků ale neexistuje důvod, proč bychom tak neměli činit.

Vědci z univerzity ve Wisconsinu vystavili skupinu dívek ve věku od 7 do 12 let stresu, načež je rozdělili do tří skupin. První skupině dovolili strávit 15 minut s matkou, dívky z druhé skupiny mohly matce alespoň zavolat a poslední skupina se následně podívala na film.

Vědci sledovali hladinu oxytocinu (tzv. hormonu lásky) u zkoumaných dívek a ta byla výrazně vyšší u těch, které buď měly přímý kontakt s matkou, nebo jí alespoň zavolaly. Stejně tak u uvedených dvou skupin došlo k poklesu kortizolu, tedy stresového hormonu. Kontakt s matkou je proto zásadně důležitý pro naši psychickou pohodu. A to v každém věku.

Nezrychlování běhu

Možná si říkáte, že cílem každého běžce je zrychlovat a tím spálit více kalorií. Ze studie vědců univerzity v Ottawě ale vyplývá, že rychlost z vás lepšího běžce neudělá. Klíčem k úspěchu je správné tempo. Tedy takové, které jste schopni vydržet od začátku do konce, aniž byste padli vyčerpáním před cílovou páskou. Takže pokud budete běhat pomaleji, poběžíte déle!

Věčné uzobávání

Měli jste chuť se plácnout přes ruku, když jste se již podesáté za dopoledne natahovali po nějaké drobnosti k snědku? Zadržte. To, že jíte častěji než pětkrát denně, ještě neznamená, že jíte špatně ani že se vám nepodaří zhubnout.

Pár zobnutí si něčeho mezi hlavními nutričně vyváženými jídly udrží váš žaludek plný a zabrání tomu, abyste v pozdních večerních hodinách vyrabovali ledničku. Samozřejmě záleží na tom, co budete "mlsat". Určitě by mělo jít o zdraví prospěšné potraviny bohaté na bílkoviny, jako jsou sýry či jogurt.

Zahálka s poslechem muziky

Jeden by tomu nevěřil, ale takový odpočinek s oblíbenou muzikou udělá pro zdraví opravdu hodně. Studie publikovaná v lékařském časopise Nature Reviews Neuroscience sbírala data od lidí z celého světa. Předmětem výzkumu bylo zjistit vliv hudby na lidský mozek. Výsledky byly opravdu překvapivé. Prostý poslech hudby zlepšoval schopnost mozku zvládat komunikaci.

Ukázalo se také, že děti, které se věnují muzice, mají bohatší slovník a lépe čtou. Dospělí zase díky lásce k hudbě a jejímu poslechu byli schopni lépe se přizpůsobit změnám. Takže kdykoli si dáváte do uší sluchátka, abyste si poslechli třeba Evu a Vaška, mějte na paměti, že tím zlepšujete kondici svého mozku.

Kratší spánek

Spíte jen šest hodin denně a říkáte si, že je to špatně? Vědci tvrdí opak. Podle expertů z univerzity v Birminghamu je kratší spánek pro naše tělo prospěšnější než spánek delší. Lidé, kteří spí více než 8 hodin denně, mají o 15 procent vyšší riziko metabolického syndromu než lidé, kteří spí méně než 8 hodin. Metabolický syndrom je rizikovým faktorem pro vznik obezity.

Zdroj informací:

besthealthmag.ca

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články