Pozor na veřejná WC! Takhle dlouho vydrží po spláchnutí ve vzduchu choroboplodné zárodky

Pozor na veřejná WC! Takhle dlouho vydrží po spláchnutí ve vzduchu choroboplodné zárodky
Zdroj: Pixabay

Aerosol obsahující moč, výkaly, zvratky či choroboplodné zárodky, včetně koronaviru, vystoupá po spláchnutí toalety až do výše úst. Varuje před tím nedávná studie Florida Atlantic Univerzity.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 02. 07. 2021 09:00

Při pokusu, který na škole provedli, vyletěly uvedené částečky do výšky 1,5 metru a vydržely ve vzduchu přes 20 sekund, než se usadily na povrchu. K jejich pohybu po kabince přitom stačil sebemenší průvan.

Prostřednictvím aerosolu se může šířit i covid-19

To znamená, že člověk splachující toaletu anebo někdo, kdo vejde do kabinky hned po spláchnutí, může tento aerosol snadno vdechnout a s ním i choroboplodné zárodky. Studie přitom už potvrdily, že výkaly lidí s nemocí covid-19 obsahují živé koronaviry a mají tedy potenciál nemoc šířit.

"Záchod stejně jako pisoár produkuje při spláchnutí velké množství aerosolu menšího než tři mikrometry, což může představovat riziko. Takto malé částice totiž vydrží ve vzduchu déle než větší kapky," upozorňuje doktor Siddhartha Verma, spoluautor studie z Florida Atlantic University.

Aerosol vydrží ve vzduchu přes 20 vteřin

Vědci splachovali toaletu více než stokrát a následně měřili velikost částic v závislosti na vzdálenosti od toalety. Aerosol vystoupal až do výše 150 cm a vydržel ve vzduchu 20 a více vteřin. Šíření částic navíc nahrával pohyb lidí, kteří způsobovali různé víry a průvan, takže se částečky aerosolu chovaly jako nafukovací balonky, se kterými si pořád někdo pinká a tím je udržuje ve vzduchu.

Bez rizika ale nejsou ani větší kapičky. Ty sice klesají k zemi rychleji, ale zase se lépe usazují na površích, kde pak mohou uchovávat patogen až několik hodin. "Částečky aerosolu hrají významnou roli v šíření různých nemocí včetně covidu-19. Naše studie jen potvrdila riziko přenosu nemocí ve špatně větraných prostorech," uvedla lékařka Stella Batalama.

Jak se aerosolu bránit

Pokud se chcete vyhnout vdechnutí těchto nebezpečných částic, toaletu při spláchnutí vždy zakrývejte a co nejrychleji opusťte kabinku. Pokud byl na záchodě někdo před vámi, raději nějaký čas vyčkejte. Od věci určitě není ani nosit na veřejná WC roušku nebo respirátor.

Zdroje informací:

dailymail.co.uk

fau.edu

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články