Od tonutí až po nevěru: 10 nejčastějších nočních můr a jejich významy

Od tonutí až po nevěru: 10 nejčastějších nočních můr a jejich významy
Zdroj: Freepik

Není krásnější pocit, než po dlouhém dni plném stresu padnout do postele. Pro některé lidi ale může být představa spánku děsivější než všechny uzávěrky v práci. Nikdy si totiž nemohou být jistí, co strašného se jim zase bude zdát. Přinášíme vám přehled 10 nejčastějších nočních můr a významů, které skrývají.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 25. 06. 2021 09:00

Pokud trpíte děsivými sny, vězte, že v tom nejste sami. Podle průzkumu během posledních sedmi let výrazně roste počet těch, kterým jejich noční vidiny nejsou vůbec příjemné.

Pokud chceme porozumět tomu, co se nám sny snaží sdělit, měli bychom se zaměřit na jejich obsah. Lauri Loewenberg, autorka knihy o snech Dream On It, tvrdí, že jsou důsledkem podvědomí, které se nám snaží pomoci vyřešit znepokojivou nebo obtížnou životní situaci.

"Ač jsou noční můry děsivé, mají v sobě cosi pozitivního. Protože se upozornit na něco, co je v našem životě špatně. Něco, co ignorujeme, něco, s čím nezacházíme správně," tvrdí Lauri.

Zde je přehled nejčastějších nočních můr a jejich významů, jak je přinesl deník The Sun.

Hadi

Nejčastějším motivem nočních můr jsou hadi. Podle Lauri naznačují, že se v našem okolí nachází osoba, která má potenciál nám svým chováním ublížit nebo tak už činí.

Ztráta zubů

Veškeré sny, které zahrnují návštěvu zubaře nebo nám v nich vypadávají zuby, znamenají komunikační problém. Obvykle nám chtějí sdělit, že jsme si během dne pustili pusu na špacír a řekli něco, co jsme neměli, nebo vyzradili něčí tajemství. "Pokud jste mluvili rychleji, než mysleli, nebo řekli něco, čeho litujete, zřejmě se vám bude zdát tento typ snu," tvrdí Lauri.

Někdo vás pronásleduje

Jedna z nejčastějších nočních můr má prosté vysvětlení. Znamená, že v životě utíkáte před nějakým problémem místo toho, abyste se mu postavili čelem.

Pády

I tento motiv je velmi častý. Klíčem k jeho rozluštění je právě onen pohyb dolů. "Tento sen se dostavuje ve chvíli, kdy se někým nebo něčím v životě cítíme zklamaní. Když věci, do kterých jsme vkládali velká očekávání, nejdou tak, jak jsme si představovali," ozřejmila Lauri. Podle ní často sní o pádech také lidé, kteří trpí duševními poruchami. Pád pak obvykle znamená další depresivní epizodu.

Smrt

Zatímco v reálu smrtí končí život, ve snu znamená smrt konec života, který jste doposud vedli. Zdá se vám o ní ve chvílích, kdy tušíte, že se nějaká životní etapa blíží ke konci nebo se něco zásadně mění. Třeba se rozcházíte s partnerem, odcházíte ze zaměstnání nebo když poprvé zjistíte, že jste těhotná. Podvědomí vám zkrátka dává najevo, že vaše staré já umírá.

"Když ve snu umírá někdo jiný než vy, znamená to, že se váš vztah mění nebo se mění ona osoba. Proto se lidem často zdá o smrti jejich potomků, a to v momentě, kdy se děti třeba naučí chodit, jdou do školy, učí se řídit nebo vstupují do manželství," vysvětluje Lauri.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články