Spěte odděleně, možná vám to zachrání manželství, doporučují odborníci a vysvětlují proč

Spěte odděleně, možná vám to zachrání manželství, doporučují odborníci a vysvětlují proč
Zdroj: Freepik

Ačkoliv drtivá většina párů sdílí nejen jednu ložnici, ale i postel, lékař Karan Rajan z britské Národní zdravotní služby tvrdí, že byste se toho rozhodně měli vyvarovat. Usnout v náručí milované osoby je podle něj sice příjemné, nicméně kvalitě spánku to rozhodně neprospívá. A tím potažmo ani partnerství.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 30. 07. 2021 09:00

"Lidé by měli spát odděleně," tvrdí lékař ve videu, které sdílel na sociální síti TikTok. "Pokud se vedle vás převaluje nebo chrápe jiná osoba, nikdy se nedostanete do fáze hlubokého spánku, který je pro tělo tolik osvěžující," vysvětluje.

Úskalí společného spaní

Jediné řešení vidí v tom, že by pár chodil spát ve stejný čas, a sjednotil si tím spánkové cykly. "Jenže to je v podstatě nereálné, protože jeden nebo druhý by v důsledku pozdější večerky trpěl nedostatkem spánku," krčí rameny Rajan.

Sdílení postele s partnerem také často vede k tomu, že se vaše tělo přehřívá. "Jedním ze spouštěčů spánku je pokles tělesné teploty. Pokud vedle vás někdo leží, zvyšuje to teplotu vašeho těla a vy budete usínat déle a obtížněji," vysvětluje lékař.

Když vás druhý budí, máte na něj vztek

Podle průzkumu z roku 2017 spí odděleně už každý čtvrtý sezdaný americký pár. Dle newyorské klinické psycholožky Jill Lankler má tento stoupající trend své opodstatnění. "Lidé, kteří spolu sdílejí jednu postel, se vzájemně okrádají o spánek. Navzájem se budí a kvůli tomu začínají mít na toho druhého vztek. Pokud to nebudete včas řešit, váš vztah tím logicky utrpí," soudí Lankler.

Podle ní oddělené postele neznamenají, že by pár přestával fungovat, a ztrátu intimity lze nahradit i jinak. Za vzor všem dává britskou královnu Alžbětu II. a jejího dnes již zesnulého chotě, prince Philipa, kteří každý spali ve své posteli. Spokojené manželství jim přitom vydrželo přes 70 let.

Zdroje informací:

mirror.co.uk

eu.usatoday.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články