Blíží se květný úplněk: Podle vědců budeme hůř spát, ale víc rodit

Blíží se květný úplněk: Podle vědců budeme hůř spát, ale víc rodit
Zdroj: Unsplash

Měsíci a zejména úplňku se magický vliv přisuzuje již od úsvitu lidstva. Ve středu 26. května přichází dokonce superúplněk, který se nazývá květný. Jaký vliv bude mít na náš spánek nebo chování?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 25. 05. 2021 14:30

Úplněk byl a dodnes je spojován s podivným chováním nebo náměsíčností. To jsou také tradiční motivy mnoha uměleckých děl. Jak ale připomíná na počasí zaměřený web Accuweather.com, nelze nad tím jen tak mávnout rukou. Vliv úplňku na různé oblasti lidského života byl totiž potvrzen i vědou.

Vliv úplňku na porody a menstruaci

Jedno z nejzajímavějších pozorování důsledků přiblížení Země a Měsíce pochází z Japonska. Studie s názvem Vliv gravitace Měsíce na frekvenci porodů zkoumala 1007 porodů, které proběhly bez umělého vyvolávání v letech 1966-2000 v soukromé porodnici v Kjótu.

Ukázalo se, že k výraznému nárůstu porodů docházelo vždy v době úplňku, kdy gravitace Měsíce výrazně ovlivňovala Zemi. Nadcházející Květný měsíc je takzvaný superúplněk, tudíž lze ve středu 26. května očekávat babyboom.

Někdy se také říká, že Měsíc a jeho fáze mají vliv i na menstruaci. Vliv měsíce na menstruační cyklus je sporný, některé studie to dokazují, jiné vyvracejí," říká pro Accuweather.com Tobias Kaiser z Institutu Maxe Plancka pro evoluční biologii. Magazín Space.com se věnuje těm prvním. Píše o ženách, které si vedly menstruační deník a zjistily, že jejich cyklus byl ovlivněn chováním Měsíce. Toto propojení se vytrácelo s přibývajícím věkem a větším vystavení umělému světlu.

Úplněk a spánek

V periodiku Curent Biology vyšla před časem studie Fakta o tom, že lunární cyklus ovlivňuje lidský spánek. Aby se předešlo možnému ovlivňování, zapojení dobrovolníci neměli během výzkumu informace, v jaké fázi se Měsíc nachází.

Ukázalo se, že v období úplňku byl hluboký spánek, v průběhu kterého odpočívá náš oběhový systém a je proto mimořádně důležitý, zkrácen asi o 30 %. Doba usnutí se prodlužovala o 5 minut a celková doba spánku se zkrátila až o 20 minut. Tyto změny byly spojeny také se snížením subjektivní kvality spánku.

Aby toho nebylo málo, ve dnech před úplňkem mají lidé tendenci jít spát později a následně spát méně hodin. Vyplývá to z výzkumu, který porovnával univerzitní studenty žijící ve velkoměstě a příslušníky domorodých komunit v severní Argentině. Tedy ve dvou mimořádně odlišných prostředích. I když je vliv Měsíce silnější v komunitách bez elektřiny a světelného smogu, úplněk poznamenal také spánek lidí v oblastech s elektřinou a stálou přítomností osvětlení.

Zdroje informací:

Accuweather.com: Do full moons and supermoons really influence people and animals?

Ncbi.nlm.nih.gov: The Effect of the Gravitation of the Moon on Frequency of Births

Space.com: The full moon may influence sleep and menstrual cycles, scientists say

Advances.sciencemag.org: Moonstruck sleep: Synchronization of human sleep with the moon cycle under field conditions

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články