Po růžovém superúplňku přijde ten květný: Kdy přesně a na co si dávat pozor?

Po růžovém superúplňku přijde ten květný: Kdy přesně a na co si dávat pozor?
Zdroj: Unsplash

Máme za sebou magický růžový superúplněk, ale to není poslední výjimečný úplněk roku 2021. Až v květnu začne všude všechno růst a kvést, bude to znamení, že přichází úplněk, kterému se říká květný. Co znamená a jak nás ovlivní?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 27. 04. 2021 12:39

Úplňků se sice v průběhu roku odehraje víc, ale jen některé si vyslouží pojmenování superúplněk. Po dubnovém magickém růžovém se chystá květnový, který je největší  roce.

Květný úplněk

Jak už jeho název napovídá, souvisí s tím, že se příroda probudila naplno. Není to ale jediné jméno, které se s ním pojí. V pořadí druhý jarní úplněk byl u indiánského kmene Algonkinů známý jako Měsíc květin, protože je v tomto období hojnost květů.

Farmáři mu dávají méně poetická jména jako Měsíc mléka nebo Měsíc výsadby kukuřice. Pro přírodu, respektive zvířata je to jakési znamení, že je dost teplo na to, by mohla vyvést mláďata.

V některých částech Země se ale tento úplněk prolíná s úplným zatměním měsíce, tedy situací, kdy naše planeta stojí přímo mezi Měsícem a Sluncem, tudíž vrhá svůj stín na Měsíc. To mu v jistých chvílích dává načervenalý odstín a tomuto jevu se říká také krvavý měsíc. Zatmění sice bude k vidění na opačné straně zeměkoule, ale senzitivní lidé můžou jeho energii pocítit prakticky všude. Pokud mezi ně patříte, připravte se na napětí a zvláštní neklid.

Pozor na játra a kyčle

Květnový úplněk bude v porovnání s dubnovým růžovým výjimečný i tím, že Měsíc bude ještě o něco blíže k Zemi, takže půjde o největší a nejjasnější úplněk roku. Pouhým okem to patrně nezjistíme, půjde „jen“ o nějakých 150 kilometrů, co ve vesmírném měřítku nic neznamená. Obecně ale lze říct, že superměsíce jako jsou tyto dva, bývají o 7 % větší a 15 % jasnější než je běžný úplněk.

Květný měsíc bude u nás k vidění ve středu 26. května v 13:14. V tento den se doporučuje vyhnout jakýmkoliv lékařským zákrokům a výjimečně citlivé by měly být kyčelní klouby a kyčelní svalstvo nebo játra, takže bychom je neměli příliš zatěžovat.

S tím také souvisí to, že by se neměly řezat stromy a keře, o květném úplňku mají rostliny citlivé nadzemní části. Co se ale naopak v přírodě doporučuje, tak to je sběr kořenů rostlin, které mají právě v tento den největší sílu.

Zdroje:

Almanac.com: Full Moon for May 2021

Wikipedia.org: Úplněk

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články