Co na bolavé klouby: Jak zmírnit potíže, když nechcete sáhnout po brufenu

Co na bolavé klouby: Jak zmírnit potíže, když nechcete sáhnout po brufenu
Zdroj: Pixabay.com

Bolesti kloubů a jejich špatná hybnost patří mezi časté zdravotní problémy, které mohou mít řadu různých příčin. Co na bolavé klouby používaly naše babičky? Které bylinky vybíraly a jak s nimi nakládaly?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 27. 02. 2021 09:00

Tradiční rady na bolavá kolena velí namazat klouby rybím tukem a nechat působit pod igelitem přes noc. Možností, jak si s neduhem poradit, je ale více. Připravili jsme pro vás několik tipů.

Dodejte kloubům vitamíny a cenné látky

Jednoduchým způsobem, jak můžete předejít bolestem kloubů, je zrevidovat jídelníček. Cenné jsou v tomto ohledu především vitamíny C a D. Uplatňují se v protizánětlivých procesech. Vitamín C (třeba kysané zelí, borůvky) má jako antioxidant význam i pro tvorbu kolagenu. Vitamín D najdete kromě slunečního záření třeba také v mořských rybách, mléčných výrobcích a vejcích.

Kolagen a klouby

Kolagen bývá v souvislosti s klouby zmiňován velmi často. Jedná se o základní stavební hmotu pojivových tkání. Kolagen můžete čerpat z potravinových doplňků, ale také některých potravin, které podporují tvorbu této bílkoviny. Konkrétně se jedná o lososa a tučné ryby (zdroj omega-3 mastných kyselin) či různé druhy masa (krůta).

Vhodná je také listová zelenina. Z minerálních látek vaše klouby ocení vápník, železo, hořčík a mangan. Z potravin můžete sáhnout po máku, lískových a vlašských ořeších, rozinkách či sezamových semínkách.

Bylinky na bolavé klouby

Z bylinek se na klouby využívá především třezalka a kostival. Třezalkový olej je už dlouho známým pomocníkem při revmatu a různých pohmožděninách. Kostival najde uplatnění v podobě obkladů. Sáhnout můžete po čerstvém kořeni, který naložíte do lihu. Jinou volbou jsou tinktury, masti a oleje. Dále se využívá třeba i černý bez a kaštan koňský.

Křen na zánět kloubů

Naše babičky spoléhaly při bolavých kloubech i na křen, který působí protizánětlivě. Této schopnosti je možné využít nejen vnitřně, ale také přikládat na koleno křenové obklady. Křen obsahuje poměrně silné silice, proto je třeba ho užívat opatrně. Můžete ho aplikovat tak, že bolavé místo potřete sádlem a na něj dáte gázu, kterou naplníte směsí odkapaných nastrouhaných brambor spolu s nastrouhaným křenem. Necháte působit půl hodiny. Za čtyři dny je proceduru vhodné zopakovat.

Zázvor na bolest kloubů

Mezi protizánětlivé potraviny patří také zázvor. I v tomto případě se dá použít vnitřně, především ve formě čaje, ale také v podobě obkladů, kdy se do horké zázvorové vody namočí bavlněná utěrka a následně přiloží na koleno.

Mladé výhonky ze smrku nebo borovice

Mezi lidovými radami na bolest kloubů můžeme najít také vývar z mladých výhonků smrku nebo borovice. Na revmatická onemocnění se osvědčil hlavně smrk.

Nenechte klouby zahálet

Kloubům prospívá pravidelný mírný pohyb. Kromě různých protahovacích cviků je vhodná i správná chůze. Naopak opakované pohyby typu doskoků a běhu po tvrdém povrchu, kdy se klouby příliš namáhají, mohou vést k jejich přetížení a bolestem.

Bolesti kloubů nemusejí nutně znamenat artrózu, tedy degenerativní nezánětlivé poškození kloubu. Může jít o akutní lokální zánět, kdy přesnou diagnózu stanoví lékař. Na vině často bývá i kompletní infekce organismu, se kterou se tělo snaží vypořádat, například lymská borelióza či chřipka. V úvahu je třeba vzít také přetížení kloubu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články