Ucpal se vám odpad nebo zapáchá? Takto ho vyčistíte svépomocí

Ucpal se vám odpad nebo zapáchá? Takto ho vyčistíte svépomocí
Zdroj: Pixabay.com

Měla byste doma ráda uklizeno, ale kazí vám to často se ucpávající, a navíc zapáchající vodovodní odpad? Vyzkoušejte následující rady, jak ho zvládnete vyčistit sama. Díky nim budete mít domácnost čistou a voňavou a už nebudete muset volat instalatéra.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 26. 07. 2020 10:00

Nepříjemnou situaci, kdy voda ve dřezu nechce odtékat, tvoří se v ní bubliny, a navíc pořádně zapáchá, zná většina hospodyněk. Je to jasný signál, že sifon potřebuje co nejrychleji vyčistit. Jak ale na to snadno a bez námahy? Vyzkoušejte následující rady, které vám s tím pomohou.

Starý dobrý zvon

Odpad, který neodtéká, pomůže uvolnit gumový zvon. Zacpěte odtok špuntem a napusťte do dřezu menší množství vody. Ucpěte také přepadový otvor, ideálně mokrým hadrem, potom ho odkryjte a přiložte na něj zvon. Jde o to, aby z něj neunikal vzduch a začněte pumpovat. V odpadu tak vznikne podtlak, který uvolní potrubí. To, že odpad znovu funguje, poznáte podle toho, že se v dřezu nebo umyvadle vytvoří vodní vír.

Rozeberte sifon

Pokud se vám zvonem odpad nepodaří uvolnit, mělo by přijít na řadu rozebrání sifonu. Připravte si kbelík, hadr a gumové rukavice. Kýbl vložte pod odpad a odšroubujte. Nechte odtéct vodu a rovnou zkontrolujte těsnění, jestli nepotřebuje vyměnit za nové. Potom ručně vyberte všechny nečistoty, které odpad ucpaly.

Pozvěte krtka

Když běžné způsoby nezabírají, jděte na to pomocí speciálního čisticího prostředku, takzvaného krtka, který vám usnadní práci. Svou přezdívku dostal pravděpodobně od toho, že se tento účinný čistič odpadu hravě dostane všude a odpad bez námahy spolehlivě vyčistí. Ušetříte si tak práci s rozebíráním sifonu a čištěním odpadu ručně. Navíc jeho použití je jednoduché. Uvařte si vodu v rychlovarné konvici, přípravek nasypte do odpadu a zalijte horkou vodou. Váš odpad bude díky němu opět čistý a průchozí.

Babské rady sází na jedlou sodu a sůl

Podle babských rad můžete na ucpaný odpad vyzkoušet také velký sáček jedlé sody. Nasypte ho do sifonu, pak přilijte 200 mililitrů octa. Směs přelijte uvařenou horkou vodou. Podobně působí při čištění odpadu také několik lžic soli. Zápachu z vodovodu vás podle babských rad zbaví také prášek do pečiva. Ten vysypte do odtoku, zalijte trochou octa a nechte alespoň čtvrt hodiny působit. Pak vše zalijte horkou vodou.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články