Roman (49): Kvůli splnění životního snu jsem přišel o rodinu. Svého rozhodnutí ale nelituji

Roman (49): Kvůli splnění životního snu jsem přišel o rodinu. Svého rozhodnutí ale nelituji
Zdroj: Freepik

Roman měl jeden velký sen. Chtěl na čas odcestovat do Afriky a jako dobrovolník pomáhat místním dětem. Když se konečně realizaci svého přání přiblížil, zjistil, že to má jeden zásadní háček - rodinu, kterou mezitím v Čechách založil.

Jiří Černý
Jiří Černý 26. 09. 2021 08:00

Mnoho let jsem snil o tom, že budu působit v nějaké tropické zemi jako dobrovolník. Problém samozřejmě spočívá v tom, že uskutečnit něco takového není vůbec jednoduché. Jen velice málo pracujících lidí si může dovolit žít několik měsíců v nějaké exotické zemi a pomáhat bez nároku na plat.

Manželku moje rozhodnutí odcestovat nepotěšilo

I já na to musel dlouho čekat. Nakonec jsem ale získal zaměstnání, které můžu bez větších problémů vykonávat i ze zahraničí, tudíž jsem měl jistotu, že nebudu úplně bez příjmu. Kromě toho mi osud přihrál do cesty přítele, který se podílí na realizaci projektů zaměřených na podporu chudých dětí v zemích třetího světa.

Jediný háček spočíval v tom, že jsem v té době už měl rodinu. Byl jsem ale přesvědčený, že ta mě pochopí a vyjde mi vstříc. Nebudu přece pryč nijak extrémně dlouho – maximálně šest měsíců – a navíc to bude pro dobrou věc.

V tomto ohledu jsem se ovšem přepočítal.Zbláznil ses?“ otázala se mě manželka Katka, když jsem jí oznámil, že bych se rád vydal do rovníkové Afriky. „Necháš tu mě i děti a poletíš na půl roku na druhý konec světa?“ pomalu bourala můj sen. „Vždycky jsem o tom snil a teď si to konečně můžu splnit. Ty jsi také v životě určitě měla spoustu přání,“ oponoval jsem.

Poslala mi e-mail se zprávou, že se chce rozvést

Poměrně rychle jsem přišel na to, že mé drahé polovičce nejvíc vadí, že do Afriky chci jet právě jako dobrovolník, nikoliv vydělávat velké peníze. Mě už každopádně nic nemohlo odradit a Katka to přirozeně viděla, takže postupně přestala protestovat. „Dobře, kdy vyrazíš a kdy se vrátíš?“ reagovala už mnohem smířlivěji, když jsem na toto téma opět zavedl řeč.

Českou republiku jsem tedy opouštěl relativně klidný a těšil se na to, jak si nadcházející měsíce užiju. Moje spokojenost ale neměla dlouhého trvání. Už několik týdnů po příletu do Afriky mi přišel e-mail, v němž mi manželka suše oznámila, že má nového přítele a chce se rozvést. A že rozhodně nemám počítat s tím, že by si to rozmyslela.

Chvíli jsem se zabýval myšlenkou, že bych se vrátil předčasně a snažil se jí to nějak rozmluvit, ale nakonec jsem to neudělal. Uvažoval jsem tak, že jsem koneckonců neudělal nic špatného. Nepodvedl ji, nevydal se na dovolenou s milenkou apod. Kromě toho mě má činnost v Africe naplňovala přesně tak, jak jsem očekával. U rozvodového soudu možná názor změním a začnu toto rozhodnutí považovat za chybné, ale nyní to tak nevidím.

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články