Alžběta (32): Kazeta zesnulé dcery mi dala naději. Nebýt jí, už bych se dávno zbláznila

Alžběta (32): Kazeta zesnulé dcery mi dala naději. Nebýt jí, už bych se dávno zbláznila
Zdroj: Unsplash

Alžběta nám zaslala příběh o zesnulé dceři. Ta totiž byla výjimečná. Dokázala předem říct, kdo bude mít jakou nemoc. Sama měla nádor v hlavě a znala dokonce i datum své smrti. Alžběta jejím prorockým slovům dlouho odmítala věřit.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 12. 07. 2021 14:00

Když vám zemře dítě, chcete zemřít také. Jaký asi můžete vést život, když to nejcennější je navždy pryč? Těžko se mi o tom píše, ale už se musím se svým příběhem s někým podělit. Třeba někomu pomůže.

Dcera byla výjimečně nadaná

S manželem Milošem jsme ještě donedávna byli rodiči naprosto dokonalé dcerky Marušky. Byla to výjimečná holčička. Chodit začala už před prvními narozeninami a první slůvka na sebe také nenechala dlouho čekat. V pěti letech uměla číslice i celou abecedu. Chápala, co je to válka. Uměla skvěle rozpoznávat lidské emoce.

Rok před tím, než jsme zjistili, že má nádor v hlavě, se její chování výrazně změnilo. Vedla děsivé řeči: ,,Až tady, mami, nebudu, nesmíš se vzdávat. Nechám ti u sebe v pokoji malé tajemství. Nehledej ho dřív, než zemřu.“ Absolutně jsem nechápala, o čem mluví. Vždy mě z toho mrazilo v zádech. Miloš to přikládal dětské fantazii.

Postupně nám odhalila nemoci, které potkají naše příbuzné a známé. O babičce Hance tvrdila, že bude mít rakovinu. Současně s tím ale řekla, že pokud ji přinutíme k léčbě, život si prodlouží. O našem psovi tvrdila, že neumře na stáří, ale na srážku s autem. O sousedovic dceři zase říkala, že skončí na vozíku, protože má nevyléčitelnou nemoc.

Věděla přesně, kdy zemře

Byly dny, kdy jsem to nedokázala poslouchat. Vždy jsem Marušku okřikla, ať takhle nemluví. Ta mě pohladila a řekla: ,,Mami, já ti jenom říkám, co se stane. Vidím to, cítím to. Můj čas už se také chýlí ke konci. Ty se ale nesmíš vzdát. Slibuji ti, že ti pošlu syna. Musíš ho milovat.“ Kolikrát jsem ji chtěla vzít k dětskému psychologovi, ale manžel si to nepřál.

Během jediného roku se Maruška strašně změnila. Tak zvláštně jí vylézaly oči z důlků. Měla je mnohem víc vykulené než normálně. Začala být spavá, nesmála se. Jen stále opakovala: ,,Už je to tady. Maminko, já se nebojím. Ty se také nesmíš bát.“

Během několika málo týdnů jsme se museli smířit s tím, že má dcera v hlavě nádor, který nelze operovat. Byl tak velký, že se tlačil z hlavy ven. Přitom ona byla tak klidná! Pomalu jsem jí začínala věřit, že to věděla. Moc času jí nezbývalo. Začala mi dávat rady, kterými se mám řídit. Já se jen pořád dokola ptala: ,,Proč zrovna ona? Proč moje dítě? Proč ne já?“ Těch proč jsem měla v hlavě tisíce.

Našla jsem její kazety

Mája znala i den, kdy naposledy vydechne. Přála si být doma ve svém pokoji. Leželi jsme u ní celou noc. Ráno se už neprobudila. Neumím ani popsat, jakou prázdnotu jsem cítila. Nic nedávalo smysl. Chuť žít se vytratila. Jít na pohřeb vlastnímu dítěti je něco, co vám dokonale pošlape psychiku.

Po několika měsících jsem u dcery v pokoji našla kazety, na kterých bylo napsáno Pro maminku. Na každé z nich převyprávěla vybraný den, který jsme spolu strávily. Tekly mi slzy jak smutkem, tak štěstím. Chtěla mi ukázat, jak krásné dětství prožila.

Poslední kazeta byla datována na den, kdy zemřela. Nahrála ji ráno a prozradila mi v ní datum, kdy znovu otěhotním. Svým způsobem mi to přišlo pošetilé. Ovšem jen do chvíle, než jsem za dva roky porodila syna. Přesně tak, jak Maruška prorokovala. Dodnes nechápu, jak to mohla vědět. Vše se totiž vyplnilo.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články