Dnes je Světový den boje proti nádorům mozku. Nechci umřít, říká statečná máma, která měla na mozku 16 nádorů

Dnes je Světový den boje proti nádorům mozku. Nechci umřít, říká statečná máma, která měla na mozku 16 nádorů
Zdroj: pixabay.com

Celá planeta si dnes připomíná Světový den boje proti nádorům mozku. Jeho hlavním cílem je zvýšit povědomí o této zákeřné a smrtící nemoci, u které je velmi těžké určit její hlavní příznaky. Klasickou bolest hlavy si totiž určitě prožil každý z nás, zbystřit byste však měli v případě, kdy tato bolest neustupuje, zvyšuje se, nebo se pravidelně opakuje. V takových případech neotálejte a vyhledejte lékaře neurologa.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 08. 06. 2020 11:52

Světový den boje proti nádorům mozku vznikl v roce 2000 na popud německé neziskové asociace Deutsche Hirntumorhilfe. Zároveň je také poctou všem pacientům s touto zákeřnou nemocí a jejich rodinám, které jim jsou obrovskou podporou. Prevence u tohoto typu onemocnění je velmi složitá, uvádí se však, že velkou roli v něm sehrává dědičnost a kouření.

Někdy jsou i doktoři krátcí

Při mozkových potížích je nutné vyšetřit mozek, k čemuž dnes slouží několik možností. Lékař vás tak může poslat na neurologické CT vyšetření, magnetickou rezonanci či EEG.

Moderní medicína často dokáže zázraky, některé nádory jsou léčitelné i vyléčitelné, ovšem stále existují i nádory, na které jsou i doktoři krátcí. Léčbu u pacientů s nádory na mozku je těžké předvídat. Zásadní otázkou je vždy histologický typ nádoru, podle čehož se pak lékaři rozhodují o následujícím postupu. V některých případech je možné nádor vyoperovat, jindy je však třeba podstoupit záření nebo chemoterapii.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Lisa Shurety (@me_myself_and_melanoma_),

Šestnáct nádorů

Svou zkušenost s nádory mozku má i mladá maminka Lisa Shurety z Velké Británie, se kterou si osud velmi pohrává. V roce 2011 jí byl diagnostikován melanom, ten však doktoři brzy odstranili a zdálo se, že je vše v pořádku. Jenže její „obyčejný život“ netrval moc dlouho a Lisa po sedmi letech začala bojovat s nesnesitelnými bolestmi hlavy, které jí často způsobovaly bezesné noci.

Jako máma dvou malých holčiček (2 a 10 let) tomu nevěnovala pozornost, jenže všechno se změnilo v den, kdy se zhroutila. V nemocnici jí pak diagnostikovali šestnáct nádorů mozku a lékaři jí dávají jen několik měsíců života. Ona se ale i přesto pustila do boje, protože pro svou rodinu tady chce být co nejdéle.

Moje srdce krvácí

Lisa už má za sebou tři velké operace mozku, které jí způsobily vážné poškození nervů. „Každé narozeniny i Vánoce, od té doby, co mi byla diagnostikována rakovina, tak nevím, jestli jsou mé poslední,“ řekla smutně Lisa pro nzherald.co.nz. „Moje srdce krvácí, když se dívám na svou milovanou rodinu. Moc je miluji a nemohu si dovolit myslet na to, že s nimi nebudu déle,“ dodává.

Většinu času Lisa tráví v posteli. Každodenní život je pro ni velkým bojem, má vážně poškozenou levou paži, ruku i nohu, stejně jako pánev, takže už potřebuje každodenní péči a pomoc. Přes to všechno doufá, že svou mladší dcerku uvidí jít poprvé do školy a tu starší na střední školu.

Nechci umřít

Čekají ji další operace, ty však neproplácí pojišťovna a Lisa si tak musí sehnat necelé tři miliony korun. I proto už byla vytvořena stránka, na které jí lidé mohou finančně pomoct. „Cítím se nesmírně nepříjemně, když žádám o pomoc, ale musím zůstat naživu pro své krásné dcerky a úžasného manžela. Nechci umřít,“ uvedla bojovnice Lisa.

Se svým příběhem se s ostatními podělila i proto, aby zvýšila povědomí o tomto typu rakoviny. Výskyt nádorových onemocnění mozku a míchy je totiž bohužel každoročně vyšší a vyšší. Proto nepodceňujte příznaky, které by vás před nimi mohly varovat.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články