Dita (42): Dcera neunesla náš rozvod. Museli jsme se s manželem uchýlit k netradičnímu řešení

Dita (42): Dcera neunesla náš rozvod. Museli jsme se s manželem uchýlit k netradičnímu řešení
Zdroj: Freepik

Rozvody jsou v Česku stále častějším jevem. Přesto se mohou velmi ošklivě zvrtnout. Když se Dita s manželem konečně domluvila na odluce, ani jeden z nich netušil, že je čeká daleko větší problém.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 08. 09. 2021 13:00

S Danem (45) jsme byli manželé skoro dvanáct let, než jsme se před dvěma roky rozvedli. Během manželství se nám narodila dcera Jolanka, které je teď třináct let. Nebyli jsme ničím výjimečná rodina. Nepronásledovaly nás žádné skandály ani aféry, proto byli všichni tak překvapení, když jsme s Danem oznámili, že se rozcházíme.

Udržovali jsme vztah jen kvůli dceři

I přesto, že jsme spolu byli tak dlouho a já si na začátku myslela, že s Danem zůstaneme navždy, něco se mezi námi změnilo. Nějak jsme spolu zapomněli komunikovat, přestali si rozumět a začali se k sobě chovat jako cizí lidé.

Jediné, co nás nutilo náš vztah udržovat, byla Jolanka. Máme ji oba neskutečně rádi, je to celý náš vesmír. Nechtěli jsme ji zatěžovat našimi problémy, a tak jsme náš vztah pořád slepovali. Před dvěma lety, když jí bylo jedenáct, to ale začalo být neúnosné. Já i Dan jsme se dohodli na rozvodu, třeba najdeme štěstí u někoho jiného. Přece se nebudeme trápit věčně.

Jolanka se uzavřela do sebe

Problém byl říct to Jolance. Je to velmi citlivá dívka a nikdy ji ani ve snu nenapadlo, že by v rodině mohlo něco haprovat. Snažili jsme se to z Danem před ní tajit. Teď jsme si k ní sedli a začali jí vysvětlovat situaci. „Nějaký čas teď budeme žít s tátou odděleně,“ začala jsem a řekla jí celou pravdu.

Nevzala to úplně dobře, přesně jak jsem předpokládala. Uzavřela se do sebe a přestala se mnou i Danem komunikovat. Navíc se jí zhoršil prospěch ve škole. Bylo mi jasné, že všechno je naše vina. Vzali jsme jí jedinou jistotu, kterou měla – její rodinu.

Rozhodli jsme se pro radikální řešení

S Danem jsme si proto znovu sedli a začali probírat situaci. „Nevím, jak to vidíš ty, ale mně je jasné, proč se Jolanka ve všem tak zhoršila. Vadí jí náš rozchod. Chtěla bych to nějak napravit,“ řekla jsem mu. K mému překvapení nebyl proti. „Máš pravdu, Jolance náš rozvod nesedl a trápí se, vidím to na ní,“ odpověděl mi.

A tak jsme se po roce a půl odloučení znovu dali dohromady. Sestěhovali jsme se a začali žít jako rodina. Dali jsme přednost štěstí naší dcery před tím naším. Začátky byly opravdu těžké. Rok a půl odloučení z nás udělal ještě větší cizince, ale v poslední době se učíme znovu se mít rádi.

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články