3 děsivé horory, které vstoupily do světové filmografie a šokovaly svět

Na tyto tři snímky rozhodně nekoukejte
Zdroj: pixabay

Filmoví scénáristé a celkově tvůrci musejí mít ke své práci opravdu bujnou fantazii a většinou přicházejí s velmi originálními náměty napříč žánry. Občas se ale v jejich hlavách zrodí něco tak šíleného, že si divák láme hlavu, jak na tohle proboha přišli a čeho si museli tvůrci ,,šlehnout“, aby takový úděsný scénář převedli do filmové podoby. Pojďte se podívat na ty nejhnusnější horory, které kdy byly natočeny.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 01. 05. 2018 22:15

Saló, aneb 120 dnů sodomy

Italský film režírovaný Pierem Paolem Pasolinim podle knihy Markýze de Sade (dle kterého vzniklo slovo sadimsus). Film vypráví o absolutní moci a jejím zneužití. Děj začíná přívozem skupiny chlapců a dívek do velkého paláce. Tam si je podmaní několik vysoce postavených pánů. Provádějí s nimi různé zvrácenosti, které byste nechtěli vidět ani ve snu. Krutě je ponižují. Mučí. Bijí. Nutí je do sexu s ostatními lidmi a v neposlední řadě i do ochutnávání exkrementů. Veliká chuťovka. Proč by ale někdo chtěl takový film natočit? Režisér se snažil ukázat světu odvrácenou tvář společnosti. V době, kdy se film tvořil, stále někteří lidé cítili v zádech mráz z prožité druhé světové války. Tam se odporností páchaných na civilistech nedělo zrovna málo. I přes neuvěřitelnou úchylnost a brutalitu je film dodnes považován za umělecké dílo. No těpic.

Lidská stonožka

Lidskou stonožku napsal Holanďan Tom Six. Horor byl tak moc odporný, že svého režiséra opravdu proslavil. Napsal k němu dokonce i scénář. Jak se mu tento šílený námět zrodil v hlavě opravdu netušíme. Jisté je, že by měl vyhledat nějakou lékařskou pomoc. Lidská stonožka v žádném případě není klasickým teenagerovským vyvražďovákem a nestříkají v ní potoky krve a střev. I tak je ale opravdu hrozná. Dvě mladé kamarádky cestou domů píchnou uprostřed opuštěného lesa kolo a začnou hledat pomoc v okolí. Naleznou vilku, ve které žije šílený chirurg. Přestárlý úchyl plánuje udělat z několika lidí stonožku. Do svého plánu zapojí i zmíněné dívky, které zajme. Chirurg začne jedincem, k jehož análnímu otvoru přišije dalšího člověka. Tak pokračuje dále, až vznikne stonožka z lidí. Některé chudáky napojí na umělou výživu. Uvědomte si, že každý z nich čas od času potřebuje vykonat svoji potřebu. Čeho tímto snímkem chtěl režisér vlastně dosáhnout? Nejspíš toho, abychom se všichni pozvraceli!

Caligula

Film vypráví osud asi nejzvrácenějšího římského císaře, Caliguly. A cenzurou se nijak moc nezabývá. Směs násilí a sexu je ale v tomto případě patřičná, nejedná se jen o lacinou snahu šokovat, režisér Tinto Brass se těmito prostředky jen snažil navodit atmosféru, která byla za panování legendárního Caliguly na denním pořádku. Po uvedení film opravdu šokoval a tvůrci měli problém ho vůbec dostat do kin. Pro kina byla verze sestříhána a bylo ubráno nechutných, sexuálních a brutálních scén. Pro videa nebyla verze upravována, takže si ji diváci mohli vychutnat se vším všudy. Za film se dodnes stydí hlavní představitel císaře Malcolm McDowell a herecká legenda Petr O'Toole by si přál, aby film vůbec nevzniknul a on roli v něm nikdy nepřijal. Po shlédnutí filmu byli tito pánové tak moc v šoku, že dělali vše pro to, aby byla jejich jména odstraněna z titulků.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články