Prvorepubliková hvězda Hugo Haas zemřela před 51 lety: Kde sháněl kokain a kterou slavnou herečku pro něj posílal?

Hugo Haas byl jeden z nejvýznamnějších československých prvorepublikových herců.
Zdroj: Archiv
Hugo Haas byl jeden z nejvýznamnějších československých prvorepublikových herců.Jako další z představitelů milovnických rolí, byly jeho postavy kombinovány: mužský šarm s komediální polohou a velice přirozeným a civilním způsobem hraní.Hugo se narodil dne 19. února 1901 v Brně na Biskupské ul. (kde má svou pamětní desku). Jeho matka byla ruská šlechtična - emigrantka židovského původu.Svou hereckou dráhu zahájil Hugo Haas krátce po vzniku Československé republiky v Brně. Jeho profesorem na brněnské konzervatoři byl mimo jiné význačný hudební skladatel Leoš Janáček. V Praze pak absolvoval krátké angažmá v divadle "Komedie", a byl členem "Městského divadla" na Vinohradech.+ 3 fotky+ 4 fotky

Elegantní dámy v kostýmkách či šatech a gentlemani v klobouku a lakýrkách, taková byla první republika. Nejen to, byla i zvrhlá a divoká. Hvězdy filmového plátna se topily v penězích, alkoholu i kokainu. Haas patřil mezi největší výšňupky a jeho privátní večírky byly naprosto legendární.

Petra Járková
Petra Járková 01. 12. 2019 07:00

Za první republiky nebyla v Praze o kokain nouze. Patřil do vyšší společnosti a bavily se jím převážně celebrity.

Kokainový král

Nekorunovaným kokainovým králem byl prý Hugo Haas, nesmrtelný pan Načeradec, který byl znám svými propady nálad v dobách, kdy nemohl nic do nosu sehnat. To se naštěstí nestávalo až tak často, takže byl herec většinou veselým a vyhledávaným společníkem.

Hotel Paříž

Na Haase si vzpomeňte zejména, půjdete-li ulicí U Obecního domu okolo hotelu Paříž. Právě tam si Haas nejčastěji jezdil pro kokain, tamní vrátný byl totiž mezi dealery vyhlášeným tím, že nekradl a měl kvalitní matroš.

Nahá Hermanová

Někdy si do hotelu Paříž posílal i herečku Ljubu Hermanovou, která vzpomínala, že tam jezdila často v kožichu, pod kterým neměla oblečení.

Gay bar

Stabilního distributora z řad vrátných měl Haas také ve slavné Huňkově restauraci, vyhlášeném prvorepublikovém centru homosexuální komunity. Tam si Haas nechával také často pro kokain posílat.

Opulentní párty

Následně pořádal opulentní párty u sebe doma. Ty končívaly automobilovými výjezdy, nejčastěji na Slapy, během nichž prý pořádně „sněžilo“, jak vzpomíná ve svých pamětech Adina Mandlová.

Haasovi andílci

A kdo z tehdejší herecké smetánky držel s Haasem nejvíce krok? Čárou na zlepšení nálady prý nepohrdly ani Lída Baarová, již zmíněná Adina Mandlová nebo Ljuba Hermanová.

NA HUGA HAASE A JEHO PŘÁTELE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články