Slavná Marilyn Monroe. Byla hvězdou, ale život se s ní nemazlil

Marilyn Monroe už navždy zůstane ikonou
Zdroj: Pixabay
Její sláva neupadá ani po její smrtiJejí hvězda už nikdy nezhasneModelingové začátkyMiloval ji celý svět+ 1 fotka+ 2 fotky

Neexistuje snad smutnější příběh o slávě, těžkém životě a pádu. Marilyn Monroe měla v dobách své největší slávy vše, jen ne spokojený život a vyrovnanou duši. Proč zemřela tak mladá a co ji k sebevraždě vlastně vedlo je dodnes záhadou. A byla to vůbec sebevražda?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 10. 04. 2018 12:22

Narodila se jako Norma Jeane Mortenson 1. června 1926 v Los Angeles v USA. Její start do života rozhodně nebyl radostný. Dětsví prožila v sirotčincích a v pěstounských péčích. Její matka pracovala jako filmová střihačka, ale byla duševně nemocná a labilní a nedokázala se o dceru dostatečně postarat.

Ze sirotčince se ji její nemocná matka pokoušela několikrát unést. Utíkala z psychiatrických léčeben, kde byla hospitalizována. Marilyn později ve svém životopise vzpomíná, jak její matka křičela a zároveň se smála, když byla odvážena na léčení.

Ze siritčince se mladá Marilyn dostala ve svých šestnácti letech. Začala chodit s jistým Jamesem Dougherym. Zamilovala se do něj tak moc, že se nechala předčasně zplnoletnit jen proto, aby si ho mohla co nejdříve vzít.

Manželství moc dlouho nevydrželo, protože její manžel James musel narukovat do války. Když se vrátil, byl válkou natolik poznamenaný, že už vztah nebyl k udržení. Marilyn tou dobou začala tvrdě jít za svou hvězdou kariérou.

Modelka a herečka

Protože byla v té době velká poptávka po blondýnách, odbarvila si vlasy. Její přirodní barva byla přitom hnědá. Byla velice atraktivní, takže zaujala modelingové agentury, které s ní nafotily první fotografie. Netrvalo dlouho a krásné Marilyn se začínali ozývat i režiséři z Hollywoodu.

Na vrcholu

Proslavil ji film Niagára, ve kterém zářila jako hvězda. Dostávala role přihlouplých a naivních blondýn. V karieře jí to nijak neuškodilo. Naopak byla diváky víc a víc milována. Časem přicházely další a další nabídky a z Marilyn se stala hvězda první velikosti.

Nešťastné lásky

V kariéře herečky a modelky slavila jeden úspěch za druhým. To se ale nedá říci o jejím soukromém životě. Trpěla depresemi. Těžké dětství na její duši zanechalo plno šrámů. V roce 1954 se znovu provdala, ale manželství skončilo ještě dříve, než začalo. Trápilo ji, že dostává pouze role hlupých blondýn a že ji většina filmových tvůrců ani za herečku nepovažuje. I když šla z role do role, filmový svět ji začal štvát, a tak utekla do New Yorku.

Během natáčení filmu Někdo to rád horké byla těhotná, ale o dítě přišla. Měla za sebou mnoho nevydařených vztahů a její psychický stav byl velmi vážný.

Smrt

Marilyn Monroe zemřela 5. srpna 1962. Podle pitevní zprávy bylo příčinou jejího úmrtí předávkování léky. Pravděpodobně se jednalo o sebevraždu. Ještě dnes se najdou lidé, kteří z její smrti obviňují bratry Kennedyovy. Vzhledem k jejímu velmi špatnému psychickému stavu je ale pravděpodobnější, že si život vzala sama. Bylo jí pouhých 36 let.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články