PORADNA: Manžel ztratil práci i zájem o vše. Jak ho podpořit, radí psychoterapeutka Samsonová

PORADNA: Manžel ztratil práci i zájem o vše. Jak ho podpořit, radí psychoterapeutka Samsonová
Zdroj: Freepik.com

Ztráta zaměstnání je vždy těžkou psychickou zkouškou. Každý se s touto situací vyrovnává po svém. Někdo zcela rezignuje, jiný se naopak snaží být velmi aktivní. Kvůli manželově vymizení zájmu o cokoliv se na poradnu obrátila paní Klára.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 18. 02. 2021 12:00

Výpověď ze zaměstnaní nás leckdy může uvrhnout do zdánlivě bezvýchodné situace, v níž musíme čelit nejen pocitu méněcennosti, ale i potenciálním finančním problémům. Těžce ji nesou zvláště muži. Důležité je, aby jim v tuto nelehkou chvíli nechyběla podpora blízkých.

Dotaz z poradny: Manžel po propuštění z práce zlenivěl

Manžel v poslední době hodně zpohodlněl. Ztratil práci jako taxikář a novou zrovna intenzivně nehledá. Doma jen tak leží na kanapi a ničemu se nevěnuje. Nabídla jsem mu pomoc při shánění zaměstnání, ale nemá zájem. Co pro něj ještě mohu udělat?

Odpovídá psychoterapeutka Sylvie Samsonová: U vašeho manžela došlo s největší pravděpodobností k vyhoření. Nemůže vykonávat svoji práci, a tak se utápí v sebelítosti. Čím déle v tomto módu zůstane, tím hůře se mu bude navracet do normálu. Neuvádíte, zda se po výpovědi nějak více zapojil do chodu domácnosti. To by mu mohlo pomoci. Zaprvé by se cítil užitečný a zadruhé měl i nějaký program.

Je to chlap. A chlapi po ztrátě zaměstnání obvykle cítí, že „selhali“. Situaci řeší jinak než ženy. Žena o problému mluví a aktivně shání práci přes známé, kdežto muž se mnohdy uzavře do sebe a hledá „potají“. Váš manžel tedy dost možná i po zaměstnání pátrá, ale nenachází ho.

Je nezbytné s ním o tom mluvit, i když se mu do toho nechce. Začátek povídání bych viděla nějak takto: „Miláčku, vidím, že se snažíš, jsi skvělej chlap a já jsem šťastná, že tě mám. Vždycky budu při tobě stát, ať se děje cokoliv, protože vím, že pro mě děláš to samé, a protože tě miluju. Ale vidím, jak se trápíš, a to mi trhá srdce. Prosím, mluv se mnou, jsem tu, spolu to zvládneme.“ Jinými slovy, ubezpečte ho o své lásce, protože pokud momentálně cítí, že selhal, tak právě toto potřebuje slyšet.

Dotaz z poradny: Manžel ztrácí zájem i o náš vztah

Paní Klára se ještě ptá: Manžel se teď hodně změnil. Kromě toho, že leží na kanapi, se mnou ani příliš nekomunikuje, ačkoliv to dřív bývalo jiné. Snažila jsem se v něm vyvolat zájem, ale jako by ho všechno nudilo. Měli bychom navštívit partnerskou poradnu? Jak znovu rozhýbat náš vztah?

Odpovídá psychoterapeutka Sylvie Samsonová: Jak píšu výše, manžel prožívá těžké období. Muž je lovec, má to v genech a momentálně nedokáže „lovit pro rodinu“, což ho trápí. Muži se dost často v těchto případech uzavřou do sebe.

Rozhodně pomůže trpělivost z vaší strany. Podpořte ho komunikací, ubezpečte o lásce, večer se k němu jen tak přitulte, obejměte ho a řekněte mu, že jste ráda, že ho máte. Určitě by mohly zabrat tipy, které uvádím ve své knize SPOLU – Partnerský manuál nebo ve stejnojmenném on-line kurzu.

Zaměřila bych se na kapitolu KOMUNIKACE, kde krok po kroku vysvětluji, jak komunikaci obnovit a rozhýbat správným směrem. Následně bych se mrkla na kapitolu STEREOTYP a také RITUÁLY. Držím vám pěsti, pokud byste se s manželem či sama chtěla spojit on-line, neváhejte se ozvat.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články