Hledáte práci a byla jste pozvána na pracovní pohovor? Víme, jak zazářit

Na pracovním pohovoru byste měla zazářit. Zároveň je dobré myslet na soudnost
Zdroj: pixabay

Konečně! Po kvantech rozeslaných životopisů a motivačních dopisů se vám konečně firma ozvala s tím, že vás zve na pracovní pohovor. Je třeba si uvědomit, že pracovní pohovor rozhodně není jistotou toho, že vás vezmou. Na pohovoru se můžete prodat a ukázat v tom nejlepším možném světle, což vám může pomoci práci získat. Důležité je především umět zaujmout. Jak tedy uspět?

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 21. 05. 2018 12:22

Nastudujte si co možná nejvíce informací o firmě

Štěstí přeje připraveným. Není dobré jít na pohovor a o dané firmě a pozici, kam se chcete hlásit, nevědět absolutně nic. Dáváte tak najevo, že vás společnost vlastně ani nijak nezajímá. A odpovědi ,,nevím“ a ,,o tom jsem ještě ani nepřemýšlela“ se stanou vaší okamžitou zkázou. Toto nikdy na pohovoru nevypouštějte z úst. Vždy víte a vše máte promyšlené. Sedněte tedy k počítači a pořádně si možného budoucího zaměstnavatele prostudujte. Popřemýšlejte hlavně nad tím, co můžete firmě vy sama nabídnout.

První dojem dělá hodně

Podle personalistů dokonce může být i polovinou úspěchu. I prvních několik minut může rozhodnout o vašem přijetí a nepřijetí. Buďte svá. Na nic si u pohovoru nehrajte. Pozná se to. Buďte slušná, usměvavá, ochotná, vstřícná a vyzařujte pohodu a pozitivní energii. Snažte se v personalistech vzbudit sympatie dřív, než přejdete k mluvení o práci.

Hlídejte si čas

Pozdní příchod na pohovor opravdu nebudí dobrý dojem. Jde především o vaši vizitku. Vždy je lepší přijít dřív než pozdě.  Pro personalisty je to signál, že s vaší spolehlivostí to nebude zrovna ideální. Takový úvod se vám bude v průběhu pohovoru jen těžko dohánět.

Šaty dělají člověka

I to, jak vypadáte, dělá opravdu hodně. Džíny nechte doma a oblečte se formálně. Dámám stačí elegantní kostýmek a jemné líčení. Oblečení by mělo odpovídat charakteru firmy a nabízené pozici. Když se například hlásíte na manažerskou pozici, opravdu si se vzhledem dejte záležet. Jestli jde o pozici méně důležitou, oblékněte se čistě a vkusně, ale přehánět to až tolik nemusíte.

Nelžete!

Hlavně ne v životopisech. Je dobré se umět prodat a pochválit, ale zároveň je také dobré mít nějakou soudnost a nedělat ze sebe supermany. Vždy může přijít nějaká otázka na jednu z vašich "přifouknutých" referencí, na kterou nebudete znát odpověď, a váš kredit se ocitne v úrovni odpadkového koše. Své schopnosti a dovednosti "naceňte" přiměřeně realitě.

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články