Tipy, jak se správně prodat (nejen) na pohovoru

První dojem je důležitý, dejte si na něm záležet
Zdroj: Pixabay.com

Každý člověk, který chce být v životě úspěšný, se neobejde bez schopnosti správného působení na lidi. Umění tzv. se prodat se vám nemusí hodit jen ve chvíli, kdy sháníte novou práci, ale obecně k získání nových přátel, známých, obchodních partnerů, klientů. Jak správně jednat s lidmi, tak, aby vás chtěli mít vedle sebe?

Martina Maksymovová
Martina Maksymovová 20. 02. 2020 14:00

Dnešní doba je rychlá a žádá si do určité míry dravost. Kdo se neumí ozvat a spokojí se s málem, má smůlu, a naopak ten, kdo se umí prodat, vyhrává. Nemusíte tak činit na úkor ostatních, tedy jít tzv. "přes mrtvoly". Prosadit se totiž dokážete i přirozenou a nenásilnou cestou.

Znáte svou cenu?

Pokud chcete působit alespoň trochu sebevědomě, měli byste poznat vlastní sebehodnotu. Znát svou cenu znamená, že znám své hranice, za které nejsem ochoten/a jít, cením se své energie a času a vím, co potřebuji. Je důležité definovat si pravidla, jaká bych si ideálně představoval/a, a ty jasně komunikovat. Teprve až potom, co v těchto bodech máte jasno, může dojít k diskuzi a případným kompromisům.

S kým jednáte?

Velkou výhodou pro jednání s lidmi je schopnost se naladit na druhé. Pokud přesně víte, s kým se při jednání potkáte, vyplatí se připravit se předem, tzn. získat alespoň základní informace. Pokud ne, nevadí. Sledujte gesta a postoj dotyčného. Na základě neverbální komunikace si můžete mnoho věcí o daném člověku domyslet a případně upravit svou mluvu tak, aby vám dotyčný lépe rozuměl.

Úcta a autentičnost

Buďte dochvilní a taktní. Jednejte s druhým člověkem s úctou, bez odsuzování jeho slabin, či hodnocení věcí, které vám na něm nesedí. Buďte všímaví a otevření. Naučte se děkovat, prosit i omluvit se, buďte milí. Vždy mluvte k věci a počkejte na vyzvání ke slovu. Nepoužívejte vulgární výrazy, vtipy na opačné pohlaví, rasistické poznámky či osobní sarkasmus, který druhý nemusí pochopit. Mluvte nahlas, přemýšlejte nad tím, co říkáte, a buďte osobní.

Dbejte na svůj vzhled

Dobrý dojem rozhodně neuděláte, pokud budete mít špinavé nebo potrhané oblečení. Vždy se upravte tak, abyste působili přirozeně a cítili se dobře. Oblečení volte podle povahy schůzky, nebuďte zbytečně provokativní a vyzývaví. Pokud kouříte, před schůzkou si oblíbenou cigaretu raději odpusťte. V krajním případě u sebe mějte ústní sprej (vzhledem k tomu, že budete mluvit, není vhodná žvýkačka). Sebevědomí dodá i napřímený postoj těla.

Kvalitní zázemí

Pro to, abychom mohli ve vnějším světě úspěšně zdolávat překážky, je důležité vytvořit si kvalitní zázemí, kde můžeme regenerovat své síly. Pokud žijete ve složitých vztazích, které vám berou energii, a nemůžete odložit pomyslné brnění ani doma, zamyslete se, zda pro váš život není žádoucí určitá reorganizace, která vám umožní vybudovat si pohodlné útočiště, jež je základem pro úspěchy tam venku.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články