Proměňte svůj domov k nepoznání! Někdy stačí jen vsadit na správné barvy

Výběr barev dokáže ovlivnit i to, jak se doma cítíme.
Zdroj: archiv
Barvy hrají obrovskou roli při formování atmosféry interiéru.Vylaďte si barvy v interiéru podle jejich symboliky. Třeba bílá znamená nevinnost, červená zase prosperituFeng-šuej přináší klid a uvolnění.Růžové vrstvení. Růžová postel na růžovém pozadí nevypadá přeslazeně. Tajemství spočívá v monochromatickém kombinování prvků. Pokud budou stejné barvy držet u sebe, vyhnete se pestrobarevnému kýči.+ 6 fotek+ 7 fotek

Při zařizování bytu se řídíme hlavně praktičností a cenou. Vzhled a barva pro nás většinou nejsou na prvním místě. Estetická stránka je přitom neprávem zanedbávaná. Správně vybraný a sladěný vzhled může značně vylepšit vaše bydlení, stejně jako špatný výběr může v místnosti vytvořit negativní a stísněný dojem. Poraďte se s expertem, jaké barvy si vybrat, a vytvořte si z bytu útulnou domácí oázu.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 12. 05. 2019 16:00

Celkový styl a zařízení interiéru se vyplatí volit nejen podle praktických hledisek, ale také estetických. Nejen interiéroví designéři, ale i psychologové vám potvrdí, že barvy, vzory a struktury mohou zásadně ovlivnit charakter místnosti, a to k lepšímu i horšímu. „Vždy je důležité vzít v potaz požadovaný výsledek a vliv ostatních, ať už stávajících, či plánovaných, barevných prvků. Barevný výsledek je totiž mnohem více než jen pouhý součet použitých barev a stylů. Jde o celkovou vyváženost a identitu místnosti, v níž byste se měli cítit příjemně a svobodně,“ říká interiérová designérka německého původu Anke Glut. Zabývá se interiérovým designem, bytovou architekturou, poradenstvím a zpracováváním návrhů ve 3D a následnou realizací na klíč.

Co očekávat od designéra

Interiérový design je relativně nová profese, která alespoň v našich končinách není pevně ukotvena. Řada lidí si myslí, že je to zbytečná investice pro snoby, kteří nemají čas na to, aby si zařídili byt jako každý jiný člověk. To není tak úplně pravda. Interiérový designér nemusí mít technické vzdělání, protože, na rozdíl od bytového architekta, nemusí ovládat technické kreslení a technické normy. Má ale velmi rozsáhlé znalosti o barevné škále, kombinacích barev a nejrůznějších stylech. Orientuje se v různých typech nábytku, umí poradit s výběrem nátěru, tapet, bytových textilií a dekorací. Je to přesně ten člověk, který vyřeší a doladí ty nejmenší detaily prostoru a vám pak předá kompletně zařízený interiér.

„Interiérový designér také musí být tak trochu psycholog. Před samotným návrhem je zapotřebí dobře poznat toho, kdo bude navrhované či rekonstruované prostory obývat. Musí umět také klást správné otázky, aby získal klíčové odpovědi – dobrý designér se nespokojí jen s tím, co je zjevné na první pohled. Každý jsme nějaký a máme jiný temperament a osobnostní rysy. To, jací jsme, má velký vliv na to, jaké barvy se nám líbí a jak nás tyto barvy ovlivňují. To by se mělo odrazit i v návrzích od designéra,“ vysvětluje Anke Glut.

A jak si vybrat designéra pro váš domov?

„Při výběru designéra radím zeptat se nejprve na doporučení od přátel a známých. Pokud nemáte reference, podívejte se do portfolia – hotové realizace vám pomohou s rozhodnutím a lépe se tak ztotožníte s prací designéra. Důležité je, aby vám designér sedl jako člověk a měli jste z něj dobrý pocit. Naslouchá vám dostatečně, bere v potaz vaše přání, nebo se naopak snaží vám vnutit své představy a řešení? Je potřeba si uvědomit, že interiérového designéra si vybíráte proto, aby vám pomohl vytvořit domov, ve kterém se budete cítit dobře vy, ne on. Vy tam budete žít, takže se nebojte prosadit svoje názory,“ doporučuje Anke Glut, která svoje první pracovní a životní zkušenosti získala v Belgii. Mnohá léta je ale jejím domovem Česká republika, kde spoluvybudovala a 10 let řídila společnost zabývající se prodejem podlahových krytin. Řemeslu interiérového designu se vyučila na škole designu IDK v Praze.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články