Markéta (37): Selhala jsem jako matka. Nikdy nezapomenu bývalému manželovi, co udělal

Markéta (37): Selhala jsem jako matka. Nikdy nezapomenu bývalému manželovi, co udělal
Zdroj: Freepik.com

Markéta po rozvodu přistoupila na střídavou péči o syna. Nakonec se ukázalo, že jí to vyhovuje, protože má více času na sebe. Syn chodil od táty spokojený a vlastně by byl nejradši, kdyby u něj mohl být pořád. Mezi rodiči se kvůli tomu ale rozhořela tichá válka. Jak vše nakonec dopadlo?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 27. 01. 2021 06:30

Mám za sebou rozvod. Jediné dobré, co z našeho manželství vzešlo, je náš syn Gabík (10). Funguje u nás střídává péče, ale jak se zdá, má na syna velmi špatný dopad.

Střídavá péče

Můj bývalý manžel Marián pracuje na vysokém manažerském postu a jeho výplata je pro některé lidi pouhým snem. Naše manželství přestalo fungovat, protože jsme měli každý jiné představy o životě. Chtěl totiž, abych byla doma s dítětem a zapomněla na svoje zájmy a sny, zatímco on by se vesele bavil.

Náš rozvod byl bohužel trochu bouřlivý. Nebudu lhát. Chtěla jsem ho připravit o co nejvíce peněz. Moje představa o výši alimentů byla astronomická. Nenapadlo by mě, že na to přistoupí. K mému velkému překvapení měl zájem o střídavou péči. V té době jsem to brala tak, že se mi jen snaží znepříjemnit život. Zdálo se mi, že o syna nikdy nejevil valný zájem.

Nakonec jsme si vyšli vstříc. Platí mi částku, kterou jsem si vymyslela. Já přistoupila na střídavou péči. Zprvu to docela fungovalo. Vlastně se mi to i líbilo. Týden se synem, týden volno jen pro sebe. Možná si někdo řekne, že jsem krkavčí máma, ale mně vyhovovalo.

Hodný taťka

Syn Gabriel si také na nic nestěžoval. Mně se hlavně ulevilo od ustavičných hádek a sporů. Zhruba po půl roce fungování střídavé péče se ale věci začaly měnit. Chodím celkem pozdě spát. Když mi v půl dvanácté v noci můj syn lajkoval fotky na jedné sociální síti, zbystřila jsem. Bylo mu deset let. Neexistovalo, aby byl takhle dlouho vzhůru. Hned ráno jsem volala exmanželovi a zjišťovala jsem, co to má znamenat. Ten odvětil: „Gabriel si to tak přál. Já se mu snažím vyjít vstříc, když je u mě. On spí pak dlouho ráno, neboj se.“ To jsem se teda bála.

Když přišel syn na týden ke mně, začala jsem pátrat. „Mami, táta není jako ty, on mi všechno dovolí. Někdy jdu spát i v jednu ráno. Můžu večeřet pizzu každý den. Tak mě má táta rád,“ prohlásil. Nevěřila jsem vlastním uším. Vždyť je to dítě. Pizza k večeři sedm dní v týdnu? To je trochu moc. Syn šel ale kvůli tomu tátovi na ruku. Když byl u mě, čekal na den, kdy půjde zase k tátovi.

Exmanžel to zastavil

Bývalý mu kupoval všechno, na co si syn ukázal. Bylo jedno, jestli to užije, nebo ne. Prostě to chtěl a jeho hodný tatínek to bez problémů pořídil. Nechtěla jsem tento boj prohrát. Cítila jsem, že musím začít něco dělat. Bohužel jsem to vzala za špatný konec. Začala jsem synovi také podlézat. Mám také slušnou výplatu. Hra začala.

Předháněli jsme se, kdo se před synem vytáhne. Doma se mi hromadily nesmyslné hračky. Syn byl spokojený, Marián supěl. Já se cítila jako vítěz. Po dalších třech měsících ale začal být syn čím dál náročnější. Odmítal domácí jídlo, trval jen na fast foodech a spát chodil čím dál později. Nakonec zakročil sám Marián. Zavolal mi a spustil: „Myslím, že bychom toho měli nechat. Gabriel je čím dál rozmazlenější. Předtím jsi byla lepší máma. Prosím, nevyřizujme si přes něj účty.“ Chytla jsem se za nos. I když jsme rozvedení, co se týká syna, jsme zase zajedno.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články