Tragický příběh křesťanského impéria: Vydělávali miliony, pak přišla nevěra a pád

Tragický příběh křesťanského impéria: Vydělávali miliony, pak přišla nevěra a pád
Zdroj: Wikimedia Commons/Peter K. Levy, Public Domain

Když se v Americe řekne jméno Tammy Faye Bakker, každý si nejprve vybaví velmi nápadné líčení a poté jejího manžela Jima Bakkera, který s ní vytvořil jednu z nejúspěšnějších křesťanských talkshow. Vše krásné ale jednou skončí, a i ta největší impéria se začnou hroutit. Zvláště když se do toho připletou podvody a nevěra.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 07. 2021 14:00

Tammy Bakker se narodila 7. března 1942 v International Falls v Minnesotě a podle její první knihy I Gotta Be Me neměla ani koupelnu. Navíc byla nejstarší z osmi dětí, musela se tak podílet na jejich výchově. K setkání s Ježíšem mělo dojít v jejích deseti letech. To prý po usilovných modlitbách padla na podlahu kostela a několik hodin hovořila neznámým jazykem.

Osudové setkání

Se svým budoucím manželem Jimem se Tammy seznámila na North Central Bible College v Minneapolisu. První rande se odehrálo, jak jinak, v kostele. Na konci schůzky se jí vyznal z lásky a požádal ji o ruku. O dva týdny později byli oficiálně zasnoubeni. Ke skromné svatbě došlo v roce 1961.

Proč skromná svatba? Protože Tammyina rodina byla příliš chudá na to, aby se mohla zúčastnit obřadu. Jimovi příbuzní zase s jejich sňatkem absolutně nesouhlasili. A aby toho nebylo málo, oba byli vyhozeni ze školy. Platilo tam totiž jedno přísné pravidlo: žádná svatba před koncem studia. Naštěstí se jim podařilo uchytit u místního sboru. Tammy zpívala a Jim kázal. Jednoho dne k nim ale přišel hostující kazatel ze Severní Karolíny a pravil: „Jime a Tammy, promluvil ke mně Bůh a sdělil mi, že má pro vás dva plán. Chce, abyste se mnou odjeli a začali pracovat v Karolíně.” 

Cesta ke slávě

Nejvíce populárními se stali ve sdružení autonomních církví s názvem Assemblies of God. Za každou návštěvu dostali slušně zaplaceno. V roce 1965 se setkali s Patem Robinsonem, který provozoval křesťanskou televizní síť. Ten jim ihned nabídl práci. Líbilo se mu totiž, že ke svému kázání využívají loutky. Na základě toho chtěl vytvořit pořad pro děti. Tammy byla nadšená, Jim však byl ochotný nabídku přijmout jen pod tou podmínkou, že dostane i talkshow. Stalo se. Dostala název 700 Club a je populární dodnes. O devět let později vznikl Klub PTL (Praise The Lord - Chvála pánu), kde manželé Bakkerovi kázali svým věrným divákům.

A právě tehdy se začaly jejich zisky pohybovat v řádech milionů. Celé impérium se začalo pomalu, ale jistě rozrůstat. Přibyla televizní studia i zábavní park. V jejich manželství to však začalo skřípat. Zatímco Tammy dřepěla doma a starala se o děti, Jim byl věčně pryč, „staral se o byznys”. Došlo také na kritiku. Manželům byla vyčítána přílišná extravagance (jejich pes měl kupříkladu klimatizovanou boudu) a život v luxusu. Na přetřes přišel i Tammyin výrazný make-up, hlavně co se týče řasenky, tu používala opravdu hodně. Sama si z toho ale nic nedělala. „Maskérky mi chtěly mé líčení nejednou vymluvit, já jim ale řekla, že je to stejné, jako by chtěly po Dolly Parton, aby si zmenšila poprsí,” nechala se jednou slyšet.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jennifer Piper (@onejenniferpiper)

Závislost a sexuální skandál

V roce 1987 skončila Tammy kvůli akutnímu zápalu plic v nemocnici. Tam personál po sérii testů zjistil, že je závislá na léku Ativan, který měla zprvu používat kvůli strachu z létání. Časem se ale na něj začala čím dál více spoléhat. Po propuštění putovala přímo na kliniku Betty Ford, kde podstoupila detoxikační program. Nadměrné zneužívání léků zřejmě způsobil i Jimův sexuální skandál, který se stal v roce 1980. Měl mít poměr se svou jednadvacetiletou fanynkou. Ta po něm začala o něco později požadovat peníze na léky, údajně se jí totiž po jejich styku zhoršilo zdraví.

Celá kauza pak vyšla najevo v době, kdy byla Tammy v nemocnici. Pád jejich impéria právě započal. Toho využil pseudomorální kazatel Jerry Falwell. Nabídl se, že převezme jejich televizní pořad, aby zachránil jeho reputaci. Jim souhlasil, i přes důrazný nesouhlas své ženy. Zanedlouho jim však Jerry ukázal svou pravou tvář. Začal o nich šířit různé zvěsti a postupně rozprodal celý majetek klubu. Jim byl po vyhlášení bankrotu obviněn ze zpronevěry a odsouzen ke 45 letům vězení.

Ikona homosexuální komunity

Z jejich života se stal doslova mediální cirkus. To nakonec donutilo Tammy k podání žádosti o rozvod. Jejím druhým manželem se pak stal Roe Messner, který se živil stavbou kostelů. I on byl, paradoxně, obviněn ze zatajování majetku během bankrotu a poslán do vězení. Mezitím se z Tammy stala ikona homosexuální komunity. A to nejen kvůli výraznému líčení a dramatickému životu, ale rovněž díky podpoře osob s AIDS.

V roce 1996 jí byla diagnostikována rakovina tlustého střeva. Té se dokázala zbavit. O osm let později se však objevil nádor na plicích. Operace nebyla možná, a tak podstoupila chemoterapii. Rakovina se však následující rok vrátila. O dva roky později zemřela. Bylo jí 65 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Tammy Faye Messner (Bakker)

Grunge.com: The Untold Truth Of Tammy Faye Bakker

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články