Herbert Mullin: Neúspěšný adept na kněze mluvil s neviditelnými lidmi a zabíjel na příkaz vyšší moci

Herbert Mullin: Neúspěšný adept na kněze mluvil s neviditelnými lidmi a zabíjel na příkaz vyšší moci
Zdroj: Pixabay/Wikimedia Commons, California Department of Corrections, Public domain/koláž Lifee

Herbert Mullin má na svědomí magický počet obětí, na příkaz vyšší moci zastřelil, ubil a rozřezal třináct lidí. Co přivedlo nadějného studenta a oddaného katolíka k páchání brutálních vražd i ve jménu Boha?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 01. 2021 14:00

Herbert William Mullin se narodil 18. dubna 1947 v Kalifornii. Je to sériový vrah, který spáchal celkem třináct vražd. Svých hrůzných činů se dopouštěl na začátku sedmdesátých let. V roce 1973 byl odsouzen k doživotnímu odnětí svobody, přesto má stále naději. Soudce mu totiž neodepřel možnost prominutí trestu.

Mrtvý spolužák

Nečekaná tragická událost může pokřivit charakter člověka, zvláště, když je jejím přímým účastníkem. A to platí i pro Herberta Mullina. Krátce po maturitě se stal svědkem smrti svého kamaráda, kterého srazilo a na místě zabilo auto. Tato událost ho zasáhla natolik silně, že si ve svém pokoji postavil svatyni fotek a osobních předmětů onoho kamaráda.

Mullin se s otřesným zážitkem nedokázal srovnat ani po několika letech, jeho stav se neustále zhoršoval. Rodiče tak učinili nelehké rozhodnutí a poslali jej do psychiatrické léčebny. Byť vystřídal několik takových zařízení, nepomohlo to, a začal dokonce se sebepoškozováním. Po propuštění se pokusil o kariéru kněze, která však velmi rychle skončila. A aby toho nebylo málo, přišel i o střechu nad hlavou. Domácímu se nelíbilo, že mlátí do zdi a hovoří s neviditelnými osobami.

Telepatické vzkazy

První vraždu spáchal Mullin v roce 1972. Vyšší moc mu prý telepaticky sdělila, že jelikož válka ve Vietnamu slábne, budou potřebné další krvavé oběti. Buď to, anebo Los Angeles postihne další obrovské zemětřesení. Herbert několik měsíců váhal, ale nakonec souhlasil. Jeho baseballovou pálku tehdy okusil bezdomovec Lawrence White. Mullin byl přesvědčen o tom, že ve skutečnosti šlo o proroka Jonáše, který mu sám telepaticky sdělil, že se velmi rád stane jeho obětí.

Další na ráně byla čtyřiadvacetiletá Mary Guilfoyle, která nestíhala dojít včas na přednášku, a tak Mullinovi kývla na svezení. Ubodal ji a pohodil vedle silnice. O pár dnů později byl obětován místní farář Henri Tomei. Mullin se nejprve nechal vyzpovídat, a když dostal rozhřešení, vytáhl ubohého muže ze zpovědnice. Poté ho usmrtil kopanci a několika ranami nožem.

Svoboda na dosah

Po vraždě faráře se Mullin rozhodl vstoupit do námořní pěchoty. Testy prošel, ale jelikož měl z mládí záznamy o drobných krádežích, odmítli jej. Telepatické příkazy šly na chvíli stranou, neúspěch v armádě považoval za spiknutí hippies. Zášť proti vyznavačům volné lásky ale Mullinovi dlouho nevydržela. Ze zpackaného života začal vinit drogy, které hojně užíval, a tak si naordinoval detox. Jenže rovněž si koupil několik zbraní a vydal se za svým spolužákem ze střední školy Jimem Gianerem, který mu kdysi poprvé prodal marihuanu.

Když dorazil k jeho domu, zjistil, že v něm již nebydlí. Nová majitelka mu však ochotně poskytla Jimovu adresu. Byl doma i se svou přítelkyní a Mullin je oba usmrtil výstřely do hlavy. Pak se vrátil k ochotné sousedce a sprovodil ze světa nejen ji, ale také její dva syny.

O měsíc později zavraždil čtyři mladé stanaře, kteří prý znečišťovali les. Poslední obětí se stal Fred Perez, jehož zastřelil za bílého dne a před mnoha svědky. To konečně přivedlo policii na stopu vraha a zatčen byl ještě tentýž den. Ke všemu se bez zapírání přiznal, takže odsouzení k doživotnímu vězení bylo rychlé. Jenže to ještě není konec, Mullin dostal možnost podmínečného propuštění po odsezení určité části trestu. A k tomu může dojít právě letos. Dostane se na svobodu? A pokud ano, nezačne znovu vraždit?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Herbert Mullin

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články