Katka (34): Před lety jsem podstoupila bandáž žaludku. Neuhlídala jsem se a dnes vážím ještě víc než tenkrát

Katka (34): Před lety jsem podstoupila bandáž žaludku. Neuhlídala jsem se a dnes vážím ještě víc než tenkrát
Zdroj: Freepik.com

Katka byla odjakživa při těle. Nárazově zkoušela zhubnout, ale nikdy to dlouho nevydržela. Nakonec podstoupila bandáž žaludku. Za dva roky díky tomu shodila téměř padesát kilo. Potkala muže a měla před svatbou. Má tento příběh šťastný konec?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 14. 12. 2020 18:00

Od útlého věku jsem byla baculatá Katka, které se každý smál. Dlouhé roky jsem bojovala sama se sebou.

Beznadějně tlustá

Na škole jsem si na posměšky zvykla. Naučila jsem se je zkrátka vytěsnit a dělat, že se nic neděje. Čas od času jsem chytla záchvat, že zhubnu. Motivovala mě moje o rok mladší sestra, která na rozdíl ode mě byla celý život hubená. Vždycky jsem s ní nějaký čas cvičila a jedla normální porce.

Protože se efekt nedostavil tak rychle, jak jsem si představovala, vždy jsem to vzdala. Takhle to bylo od puberty až do dvaceti let. Nastoupila jsem do práce a v té době jsem vážila sto dvacet kilo. Klasické křeslo, které jsme v práci měli, mě jen tak tak udrželo. Mezi kolegy jsem neměla žádné kamarády.

tlustou holkou se nikdo do řeči dávat nechtěl. Doma jsem se utápěla v depresích nad horou jídla. Když jsem se pořádně přejedla, dostavily se výčitky. Jednou v podobný večer jsem se na sebe velmi naštvala. Vzala jsem do ruky počítač a začala hledat zázračnou dietu nebo prášek, který by moji obezitu vyřešil lehce a rychle.

Poslední naděje

Našla jsem něco ještě lepšího. Bandáž žaludku. Sháněla jsem si veškeré potřebné informace. Jakmile to šlo, navštívila jsem svého doktora, kterému jsem se svěřila se svým plánem. Doporučil mi osvědčenou kliniku, kde tento invazivní zákrok provádějí. Všechno šlo velmi rychle.

Podstoupila jsem různá vyšetření. Z výsledků jsem nadšená nebyla. Cukrovka druhého stupně, vysoký tlak. Byla jsem seznámena s celým procesem po operaci. Jasně mi vysvětlili, že z mého žaludku se stane tvar přesýpacích hodin. V praxi to mělo znamenat, že mi budou stačit malé porce, protože potrava zůstane v horní části a postupně se bude „přesypávat“. Já tím pádem budu dlouho sytá.

Znělo to úžasně. Neměla jsem nad čím přemýšlet. Na zákrok jsem se velmi těšila, protože to byla podle všeho jedna z posledních nadějí, jak se vyhnout obezitě. Zákrok trval bez mála dvě hodiny. Dalších pět dní jsem musela zůstat v nemocnici. V pracovní neschopnosti jsem byla čtyři týdny.

Domeček z karet se rozpadnul

Dostala jsem jasný manuál dietního režimu, který musím po operaci dodržovat. Nic jsem nechtěla pokazit a moje hlava také začala fungovat na jiné vlně. Byla jsem plná odhodlání to zvládnout. První rok jsem shodila třicet kilo. Na konci druhého roku jsem byla o padesát pět kilo lehčí. Našla jsem si kluka, byla jsem s ním dalších pět let. Cítila jsem se jako hvězda. Nechala jsem si dokonce odstranit i přebytečnou kůži. Když mi bylo dvacet osm let, požádal mě o ruku.

Nikdy bych nevěřila tomu, že si mě někdo vezme. Těsně před svatbou se ale ukázalo, že je mi nevěrný. Rozešli jsme se. První, co jsem udělala, bylo, že jsem si nakoupila hodně jídla a naráz to snědla. Bylo mi velmi zle, jenže to byla jediná útěcha té šílené duševní bolesti. Začala jsem znovu hodně jíst. Podařilo se mi žaludek opět roztáhnout. Kolik dnes vážím? Ještě o deset kilo víc než před operací. Snad se najde muž, který bude milovat i moje kila.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články