46 let hrůzy s králem hororu Stephenem Kingem. Život a dílo tohoto spisovatelského génia

Stephen King je králem hororů
Zdroj: facebook
Stephen King je králem hororůRád si dělá legraci sám ze sebe,Před svým domem se svým milovaným psemNení rád středem pozornosti, ale smířil se už s tím, že to k jeho práci jednoduše patří+ 1 fotka

Stephen King nemá krále nejenom ve jméně. Je nejúspěšnějším hororovým spisovatelem, drží rekord v počtu filmových adaptacích svých knih a nikomu se zatím ještě nepodařilo se mu svým umem byť jen přiblížit. Proč začal psát a v čem tkví jeho neuvěřitelná fantazie, která mu získala celosvětový věhlas a miliony fanoušků, kteří dychtivě čekají na další jeho hrůzostrašné romány.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 04. 06. 2018 10:31

Narodil se v roce 1947 v Portlandu ve státě Maine. Tam také často zasazoval děj svých knih. Otec Donald od rodiny brzy odešel. Poslední, co řekl před svým odchodem bylo, že si jde koupit cigarety do trafiky. Už nikdy se nevrátil. Matka Ruth se s oběma chlapci (měl ještě bratra) odstěhovala z Maine za svými rodiči, kteří byli tou dobou velice nemocní a ona se o ně musela starat. V té době dvanáctiletý Stephen začal psát. Na svět tedy pronikaly první povídky.

Špatné začátky

King miloval literaturu a jazyky. Vystudoval angličtinu, získal bakalářský titul a chtěl se stát učitelem, ale dlouho nemohl nikde najít zaměstnání. V té době byl již ženatý. Mladým novomanželům tedy nezbylo nic jiného, než žít ze studentských úspor. O učitele angličtiny nikdo nestál a jedinou práci našel v prádelně.

Nakonec se na něj usmálo štěstí a v roce 1971 získal práci na veřejné škole v Hamdenu. Nijak si ale nepolepšil, protože byla velice špatně placena. A tak se snažil živit tím, co miloval. Psaním. Publikoval své povídky v časopisech, ale i tak mu dělalo problém přesvědčit vydavatele, aby je vůbec otiskl.

Carrie

V roce 1972 rozepsal román Carrie. Dopsal ho tak do půlky a potom ho zahodil s tím, že to stejně nebude nikdo číst. Jeho manželka Tabitha si pár řádek přečetla a přemluvila ho k dokončení. King na svou ženu nakonec dal a román opravdu dopsal. Když Carrie vyšla, dostal za ni King zaplaceno 200 000 dolarů. To byl dvacetinásobek jeho učitelského ročního platu. Na školu se vykašlal a dal se na dráhu spisovatele.

Spisovatel

Když zemřela jeho matka, byl už vyhlášeným spisovatelem. Carrie se stala veleúspěšnou a vyšvihla ho mezi spisovatelská esa. Krátce žil v Anglii, kde se chtěl natrvalo usadit, nakonec ale zavítal zpět do svého rodného Maine, kde začal vyučovat tvůrčí psaní. King za následující čtvrtstoletí vydal více než třicet knih s celkovým nákladem přes sto milionů kusů. V devedesátých letech dostal za čtyři knihy od vydavatelství Viking neskutečných 35 milionů dolarů, na tu dobu rekord. Byl také jedním z prvních renomovaných autorů, kteří začali publikovat své romány na internetu.

Nehoda

King byl a je autorem velice plodným, ale jeho kariéra byla na chvilku přerušena vážnou dopravní nehodou. V roce 1999 ho srazilo auto. Rekonvalescence a léčení trvaly opravdu dlouho. Byl odkázán jen ležet a nemohl psát. Hned jak se zotavil, opět se do psaní dal. Získal mnoho ocenění za literární přínos a dodnes je nejlépe placeným a nejčtenějším americkým autorem. Má na kontě přes padesát románů a tři sta padesát milionů prodaných výtisků. Čtenáři ho milují, literární kritici berou na milost a filmařům od dob Carrie a Osvícení slušně vydělává. Stejně se na veřejnosti nijak moc neukazuje. Proč?

Proč zrovna horory a jaký je?

Není typickou hvězdou, která by si vyloženě užívala rozhovory s novináři a velkou pozornost. Dle lidí, kteří se s ním potkali, je to spíše plachý člověk, který má rád svůj klid. Na každé tiskové konferenci se spíše modlí, aby už bylo po všem. King svůj geniální talent jednu chvíli utápěl v litrech alkoholu a v drogách. Když psal svůj slavný román Osvícení, který byl i zfilmován, stal se alkoholikem. Nakonec se ale vyléčil. Dle svého tvrzení dává do svých románů vše, čeho se sám bojí. Je tedy možné, že své hororové psaní používá spíše jako terapii.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články