Obr z Cardiffu: Jeden z největších podvodů v dějinách Ameriky vznikl kvůli hádce o Bibli

Obr z Cardiffu: Jeden z největších podvodů v dějinách Ameriky vznikl kvůli hádce o Bibli
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Objev třímetrového těla obra z Cardifu způsobil 16. října 1869 pozdvižení a spoustu lidí přiměl uvěřit, že takové bytosti kdysi doopravdy žily. Jenže to, co dva muži našli na farmě, byl ve skutečnosti pouhý podvod.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 06. 2021 16:30

Lidé byli ochotni zaplatit cokoli, jen aby obra uviděli na vlastní oči. Do Cardiffu v New Yorku se kvůli tomu sjely tisíce zvědavců. Existovala však skupina vědců, kteří tak zachovalému nálezu úplně nevěřili, a už vůbec ne tomu, že obr za ta léta v zemi zkameněl.

Objev obra z Cardiffu

K neobvyklému objevu došlo 16. října 1869. Dva dělníci měli tehdy vykopat třímetrovou zkamenělinu člověka, kterého okamžitě označili za obra. Majitel pozemku William Newell nelenil, prohlásil to za mimořádný nález a postavil nad tělem stan. Nejprve si účtoval pětadvacet centů za prohlídku, záhy ale vstupné zdvojnásobil.

„Muži odcházeli dříve z práce. Ženy popadly své děti a všichni doslova běželi, jen aby uviděli záhadného obra,” psalo se tehdy v Syracuse Journal. Cesty byly zablokovány kočáry a omnibusy. Všichni se doslova zbláznili. Každý chtěl na vlastní oči vidět onen zázrak.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Bigfoot Mountain (@sasysquatchgirl)

Absolutní senzace v Cardiffu

První týden zavítalo do Cardiffu neuvěřitelných 2500 lidí. Převládal názor, že jde o zkamenělinu obra žijícího v biblických dobách. V Cardiffu nebyly historické nálezy nic neobvyklého, byl plný fosilií. Spousta návštěvníků byla věřících, a když jeden pastor ze Syracuse tvrdil, že jde o nezvratný důkaz, málokdo bral zřetel na názory vědců. Podle nich totiž sochu vytvořili jezuité a byla stará jenom několik staletí.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený History Uncovered (@realhistoryuncovered)

Newellovi ale po čase došla trpělivost. Věčné dohady o původu obra jej už unavovaly. Navrhl tak, aby bylo tělo znovu pohřbeno. Ve skutečnosti však nechtěl dál pokoušet štěstí a bál se odhalení. Jenomže měl smůlu. Celý nález měl mít údajně nevyčíslitelnou historickou hodnotu, takže nepřicházelo v úvahu, aby byl znovu pohřben.

Jeden velký podvod

Jak se lidově říká, pod svícnem je největší tma. Celý podvod s obrem totiž měl na svědomí příbuzný Williama Newella, jistý George Hull, a samozřejmě také sám Newell. Hull nechal sochu vyrobit po hádce s jedním metodistickým kazatelem, který trval na doslovném výkladu Bible a tedy i pasáži, v níž se psalo, že po Zemi chodili obři.

„Najednou mě napadlo vytvořit sochu obra a vydávat ji za zkamenělinu,” vyjádřil se později Hull. Objednal si v Iowě kus kamene, který následně odeslal do Chicaga, kde se o něj postaral německý kameník. V roce 1868 jej zakopali na Newellově pozemku. Co se dělo pak, je již známá historie. Oběma pánům se podařilo vydělat hotové jmění. Hull se však dočkal ještě osobní satisfakce. Jakožto ateista tímto podkopal doslovný výklad Bible i víru samotnou.

Zdroje informací:

Allthatsintertesting.com: How The Cardiff Giant Hoax of 1869 Convinced Thousands Of Americans That Giants Were Real

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články