Záhadná ovčí panika: Má tisíce zvířat vyděšených k smrti na svědomí UFO?

Záhadná ovčí panika: Má tisíce zvířat vyděšených k smrti na svědomí UFO?
Zdroj: Unsplash

Velká ovčí panika, ke které došlo v roce 1888 na venkově v anglickém Oxfordshiru, patří mezi nejzáhadnější události historie. Navíc je obestřena tajemstvím, neboť se doposud nepodařilo zjistit, co doopravdy vyvolalo mezi jinak klidnými zvířaty tak velký strach.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 08. 2021 11:00

Vše mělo začít 3. listopadu 1888 okolo osmé hodiny večer v anglickém Oxfordshiru. Desítky tisíc ovcí začaly zběsile běhat a protlačovat se skrz díry v plotech. Další den ráno byla zvířata nalezena ukrytá na různých místech v přilehlém okolí a v silně rozrušeném stavu.

Šílené ovce

Kdo, nebo co způsobilo takto neobvyklý jev? Pokud by šlo o dílo zlomyslných šprýmařů, těžko by k němu došlo na tolika místech současně. Farmáři si spíše mysleli, že za to může počasí. Osudnou noc se totiž mělo na nebi objevit poměrně dost blesků. Tato verze byla ale také vyvrácena. Ovce se bouřek nikdy nebály. Byly na ně zvyklé.

Bezradný byl i paranormální vyšetřovatel Charles Fort. Poté, co vyvrátil všechny oficiální teorie, prohlásil, že šlo o něco velmi znepokojujícího a alarmujícího. Pravdu se mu ale nikdy nepodařilo zjistit. Navíc se celá situace o čtyři roky později objevila znovu.

Neobvykle temná obloha

I v roce 1893 farmáři opět hlásili ztráty na majetku, které jim způsobily vyděšené ovce. Mohl za to pes, nebo liška? Těžko, neboť i k tomuto jevu došlo na několika místech současně. Tentokrát se však na nebi neobjevily blesky. Obloha byla pouze neobvykle temná.

Byly tak na vině přírodní úkazy? Vědec Oliver Aplin tento fenomén později studoval a zjistil, že by to tak skutečně mohlo být. Ovce jsou velmi citlivá zvířata, takže je mohla sebemenší odchylka vystresovat. Dopátral se pravdy? Anebo tato zvířata vycítila ve vzduchu něco, čeho by si člověk neměl šanci všimnout?

Paranormální jev, nebo UFO?

Oliver Aplin se při svém bádání setkal i s očitými svědky. Ti mu řekli, že při druhé ovčí panice nastala taková tma, že si neviděli ani na špičku nosu. Jiným to připadalo, jako by je někdo zavřel do velmi tmavé místnosti. Proč k tomu ale došlo? Byl to nějaký doposud nezmapovaný přírodní či atmosférický jev, anebo se obloha zatáhla pomocí nadpřirozených sil?

A nebyli to ve skutečnosti mimozemšťané, kteří jsou známí svými útoky na hospodářská zvířata? Pravou příčinu se již asi nikdy nedozvíme. Ač od obou incidentů uplynula spousta let, stále se nepodařilo rozlousknout jejich původ. Podaří se to někomu? A bude se se celá situace ještě někdy opakovat?

Zdroje informací:

Grunge.com: The Mystery Of The Great Sheep Panic

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články