Záhadné nebeské trumpety byly slyšet i na Plzeňsku. Oznamují konec světa?

Záhadné nebeské trumpety byly slyšet i na Plzeňsku. Oznamují konec světa?
Zdroj: Pixabay.com

Možná jste to někdy slyšeli i vy - podivný zvuk, který jako by vycházel z nebes. Někdy připomíná obrovský buchar, jindy se zase ozývá temné hučení. Jde o nějaký druh stroje nebo trumpety označující konec světa? Skyquake, jak se tento jev jmenuje, má také vědecké vysvětlení.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 02. 2021 17:00

Na internetu jsou k vidění stovky videí, na nich šokovaní běžní lidé ale i zkušení novináři naslouchají neobvyklým zvukům linoucím se z nebe. Kromě Kanady, Německa, Ruska, Slovenska či Polska byly tajemné zvuky zaznamenány i v České republice, a to třeba v Plzni. O co vlastně jde?

Co je to skyquake?

Podivné a často neidentifikovatelné zvuky, které připomínají aerodynamický třesk, dělo, či trumpety se odborně nazývají skyquake. K těmto jevům dochází na celé planetě. V Itálii se jim říká „brontidi, marina a balza", v Japonsku zase „uminari" (což znamená pláč pocházející od moře) a ve Spojených státech „Guns of Seneca" nebo „Moodus Noises".

Konec světa na doslech

Protože je záhadný zvuk slyšet z nebes odpadá teorie o tom, že jej způsobuje pohyb zemských desek. Mezi lidmi se často hovoří také o blížící se apokalypse. Skutečně, některé nahrávky silně připomínají trumpety. Jenže jev byl poprvé zaznamenán v roce 2011. A vzhledem k tomu, že se doposud nic nestalo, jeví se tato možnost také jako vysoce nepravděpodobná.

Do říše fantazie patří i teorie, že za to může armáda, konkrétně její supertajná zbraň. Na přetřes přišlo třeba zařízení HAARP (Vysokofrekvenční aktivní aurorální výzkum) nacházející se na Aljašce. Obří systém složený ze 180 antén měl zkoumat vysoké vrstvy atmosféry. Ačkoli byl již demontován, stále neutichly dohady o tom, co bylo jeho skutečným účelem. Nedokázal náhodou způsobovat zemětřesení nebo ovládat lidskou mysl?

Zvuky a podivný úkaz

Děsivé zvuky, které však tentokrát doprovázel i záhadný jev na nebi, byly v roce 2013 zdokumentované také u našich sousedů na Slovensku. První teorie o tom, co mohli obyvatelé Bratislavy slyšet, se točily okolo rafinérie Slovnaft, jejíž představitelé to však rázně odmítli. Hovořilo se také o vypouštění páry z nedaleké teplárny, to však nevysvětlilo fakt, že k jevu docházelo po dobu několika dní.

Kromě toho se na nebi objevil velmi neobvyklý kruh z mraků. Vnitřek byl prázdný, za ním však lidé pozorovali nějaký černý a hustý dým. Mraky, které tvořily kruh tohoto bizarního útvaru, byly zase různobarevné. Dodnes nikdo nepřišel s uspokojivým vysvětlením tohoto jevu.

Co na to vědci?

Podivné zvuky nejsou ničím jiným než brzdícími kamiony. Jsou velmi těžké, a proto jejich brzdy vydávají tak podivné zvuky,” řekl pro web Infotel.ca Glen MacPherson, který přednáší matematiku na Univerzitě Britské Kolumbie. „V jiných případech může jít o sněžný pluh, pokud k tomuto jevu dochází v zimním období. Některé zvuky mohou přicházet z velké dálky, třeba když se zrovna nacházíte v údolí, mohou se zdát být hlasitější, než ve skutečnosti jsou.” 

Profesor fyziky Jean-Pierre St. Maurice je zase přesvědčen o tom, že za vším stojí polární záře a radiační pásy. Jeho názor podporuje i NASA. Kdybychom prý měli místo uší rádiové antény, slyšeli bychom celou symfonii zvuků, které naše planeta vydává.

Zdroje informací:

Theguardian.com: Weatherwatch: apocalyptic sky sounds baffle experts

Wikipedia.org: Skyquake

Tonline.com: Strange sounds in the sky

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články