Záhadný Overtoun Bridge nutí psy k sebevraždě: Může za to nebohý novorozenec, nebo Bílá paní?

Na Ovetroun Bridge raději svoje psy neberte - a nebo jen na vodítku...
Zdroj: Wikimedia Commons/dave souza, CC_BY-SA-4.0
Overtoun House je nádherná historická stavba z druhé poloviny devatenáctého století. Most, který k němu vede, se ale stal osudný mnoha psům.Na okrajích mostu nemusí psi překonávat vysoké ohrazení, a tak je pro ně poměrně jednoduché vrhnout se dolů – snad ve snaze ulovit zvěř, která pod mostem často prochází.Dalším z vysvětlení je snaha o záchranu novorozence, kterého do rokle hodil vlastní otec...Overtoun Bridge je na pohled obyčejný nenápadný skotský most. Jenomže prý není vyloučeno ani to, že tady „žije“ bílá paní...+ 1 fotka+ 2 fotky

Na světě jsou místa, která zaráží svojí tajemnou historií, jejíž duch se přenáší i do dnešních dní. Jedním z nich je na první pohled nenápadný gotický Overtoun Bridge, který se klene nedaleko skotského Glasgow. Známý je ale spíš jako most psích sebevrahů. Co se tam vlastně děje?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 20. 02. 2021 11:00

Most, který se tyčí nad roklí u Overtoun House, zámečku podobné nemovitosti z 19. století, se stal osudným už mnoha psům. Zatím ale není jasné, co za dobrovolnými skoky zvířat do hlubin stojí, když navíc končí tragicky... Vědci i lidé, kteří věří na duchy a záhady, mají svá vysvětlení.

Bílá paní říká skoč

Za zdánlivě nevysvětlitelným chováním psů na Overtoun Bridge stojí podle místních lidí Bílá paní, která se tady prý poměrně často objevuje. Psy dokáže přivést doslova k šílenství a neuváženému skoku do hlubiny. 

Děsivějším příběhem, který je bohužel skutečně zaznamenán v policejních análech, je případ tragicky zemřelého dítěte, které jeho otec sám hodil do rokle. Kevin Moy se domníval se, že syna posedl ďábel a tímto se mu podaří dát všechno do pořádku. Skočil také a nešlo o jeho první pokus o sebevraždu... Hrůzná událost se nestala ve středověku, ale v roce 1994. A právě od té doby se traduje, že za psími skoky do hlubiny stojí snaha zvířat pomoci nebohému dítěti, jehož stopa je tady nějakým způsobem stále přítomná.

Podivná energie

Psi podle jejich chovatelů na mostě jakoby ucítili něco, čemu nedokážou odolat. Nevnímají volání, lákání na pamlsky a jindy přísně vedená a na slovo poslušná zvířata přestávají vnímat povely svých majitelů. Psů, kteří takto skončili svůj život, je podle různých statistik kolem pěti set. Jak je to možné a co je skutečnou příčinou jejich pro nás nepochopitelného chování, zůstává záhadou.

Věda na mostě

Jedním z možných a vědeckých vysvětlení je, že přímo pod mostem vede stezka, kterou využívají divoká zvířata. Psi s vyvinutějším loveckým pudem jednoduše nedokážou odolat pachu, který z rokle cítí. A protože v některých místech mostu nemusí překonávat jakékoliv bariéry, snad si ve svém loveckém zápalu ani nevšimnou, že se vrhají z výšky 15 metrů vstříc prakticky jisté smrti na kamenech.

Proč právě tady?

Vysvětlení, kterému jistě dají realisté přednost, je samozřejmě lákavé. Čáru přes rozpočet v tomto případě může udělat jen poznámka, že Overtoun Bridge je jen jedním z podobných v okolí, pod nimiž také vedou zvířecí stezky, ale ještě žádného psa nenapadlo z nich skočit. Stále tedy visí ve vzduchu otázka, co dělá z tohoto mostu tak záhadné a údajně smrtící místo. Pokud byste se tedy chtěli dojet do nádherné krajiny poblíž Glasgow podívat, nechte svého čtyřnohého miláčka raději doma. A když se bez jeho společnosti neobejdete, nezapomeňte na opravdu pevné vodítko…

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Overtoun Bridge

Nytimes.com: ‘Dog Suicide Bridge’: Why Do So Many Pets Keep Leaping Into a Scottish Gorge?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články