Mýty opředená bitva u Monsu: Pomohli zoufalým britským vojákům andělé?

Mýty opředená bitva u Monsu: Pomohli zoufalým britským vojákům andělé?
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Je možné, aby do války zasahovaly nadpřirozené síly? Britští a němečtí vojáci, kteří se v roce 1914 účastnili bitvy u belgického města Mons, o tom byli skálopevně přesvědčeni. Prý se z nebe snesli samotní andělé, aby pomohli zoufalým Angličanům.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 01. 2021 17:00

Bitva u Monsu byla první velkou akcí Britů za I. světové války. Expediční sbor se tehdy střetl s německou armádou v belgickém městě Mons u hranic s Francií. Britové však byli od samého počátku v nevýhodě. Nepřítel měl podstatně víc mužů než sbor vedený sirem Johnem Frenchem. Přesto měli Němci na konci bojů přes pět tisíc mrtvých či pohřešovaných. Angličané postrádali „jen“ 1600 vojáků.

Neodvratná porážka?

Srpen roku 1914 byl pro Britský expediční sbor hodně náročný. Museli před Němci uhájit linii dlouhou třiačtyřicet kilometrů a zabránit jim v obsazení příhraničního města Mons. Německá armáda však byla ve značné přesile a vše nasvědčovalo tomu, že dojde k neodvratné porážce britského sboru. Angličany zprávy z fronty nenechaly klidnými a během Národního dne modliteb zaplnili všechny kostely.

Zdálo se však, že nikdo prosby o záchranu vojáků nevyslyšel. Dvacátého třetího srpna podnikli Němci na Brity mohutný útok a došlo k prvním úmrtím. Najednou se ale začala z nebe snášet zářivá světla. Když se přiblížila k zákopům, poznali v nich zděšení vojáci anděly. Němcům záhy došlo, že podivné postavy stojí čelem k nim a hodlají chránit Brity.

Kdo to byl?

Jak už to u takových zjevení bývá, každý viděl něco jiného. Někdo anděly, jiný lučištníky, a další dokonce celou andělskou jízdu, jež se měla na Němce doslova vrhnout a vyprášit jim kožichy. Je možné, že mohlo jít o davovou halucinaci? Oba tábory trpěly během bojů velkým fyzickým i psychickým vypětím. Vysvětlení může být prakticky jakékoli.

Fakty ale mluví jasně – méně početné britské jednotky způsobily německé armádě nepřiměřené ztráty a zdržely soupeře déle, než se počítalo. Pak ale Francie stáhla své muže a Británie, která kvůli tomu přišla o podporu, také zavelela na ústup. Zásah shůry tak do bitvy promluvil jen částečně.

Meteorologický jev i mimozemšťané

Odborníci se přou o to, co vlastně vojáci u Monsu viděli, už pěknou řádku let. Hovoří se o neobvyklém tvaru mraků, zrcadlení či zářící plazmě, která mohla vzniknout po elektrických výbojích v ovzduší. Není vyloučen ani roj hmyzu. Vyšlo také nespočet knih, které se snažily tento jev nějakým způsobem vysvětlit.

Jednu z nejnovějších teorií prezentoval ufolog Kevin Goodman. Myslí si, že mohlo jít o návštěvu z jiné planety. Lidé v té době neměli o mimozemšťanech povědomí, proto je vnímali jako božské bytosti. Podaří se někdy zjistit, jak to skutečně bylo?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Battle of Mons

Wikipedia.org: Angels of Mons

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články