Schizofrenie. Zákeřná nemoc, která mění životy

Schizofrenie se musí léčit, jinak může vést ke kompletnímu rozkladu osobnosti
Zdroj: zdroj: pixabay
Lidé nemocní touto nemocí potřebují především pomociVětšina takto nemocných lidí končí svůj život dobrovolněPřijdou o práci a skončí na dlažběSchizofrenik nedokáže rozetnat halucinace od reality+ 1 fotka+ 2 fotky

O této psychické nemoci slyšel minimálně jednou každý. Všichni ji známe, ale málo toho o ní víme. Jak moc je nebezpečná? Co ji způsobuje? A jaké jsou příznaky?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 30. 03. 2018 21:07

Schizofrenie nemění život pouze nemocnému, ale mění životy i lidí, kteří se okolo takto nemocného člověka pohybují. Důležité je si uvědomit, že schizofrenii vůlí porazit nejde. Vše se jen zhorší. Dokonce si ji ani nemůžete sami diagnostikovat.

Co je to schizofrenie?

Schizofrenie je nemoc, se kterou se zrovna moc lidí nechlubí. Není se ani čemu divit, protože laici, kteří se s touto nemocí nikdy nesetkali, mají velice zkreslené představy a vlastně o ní nic neví. Zapomeňte na rozdvojení osobnosti. To totiž schizofrenie vůbec není.  Jde o poruchu myšlení, vnímání, emotivity, motoriky, osobnosti, schopnosti jednání s lidmi, pozornosti nebo paměti. Asi 10% schizofreniků ukončí svůj život sebevraždou.

Proč vzniká?

To zatím nikdo neví. Dosud nejsou známé žádné přesné příčiny. Vyzkoumalo se zatím jen to, že schizofrenici mají vysokou hladinu dopaminu v mozku. Vědci se shodují, že dopamin schizofrenii nespouští. Spouštěč může být cokoliv. Stres, nemoc, úmrtí v rodině, drogy apod.

Není jen jedna schizofrenie

Průběh této nemoci se může lišit člověk od člověka. Každý jsme jiný, a tak je logické, že bude jiná i tato psychická nemoc. Schizofrenie tedy může být:

schizofrenie paranoidní

schizofrenie hebefrenní

schizofrenie katatonní

schizofrenie nediferencovaná

schizofrenie reziduální

schizofrenie simplexní

schizofrenie postpsychotická

Příznaky

Mezi nejklasičtější příznaky schizofrenie patří bludy a halucinace. Takto postižený člověk nedokáže rozlišit halucinaci od reality. Mohou být sluchové, zrakové a dokonce i tělesné. Pokud máte halucinace, a víte o nich, schizofrenik rozhodně nejste. Člověk trpící schizofrenií neví, že tuto nemoc má.

Na první pohled působí takovýto člověk velice zmateně a mnohdy mluví z cesty. Je to dáné tím, že se nedokáže orientovat v prostoru, a jeho myšlenky jsou obklopeny nadměrným množstvím vjemů, v nichž se nezvládá orientovat.

Je paranoidní. Má stále pocit, že po něm někdo jde, a chce mu ublížit. Může být vztahovačný a mít pocit, že se mu všichni okolo smějí a pomlouvají ho.

Často mluví z cesty.

Jak se léčí?

Nejdříve se zváží, jak závažná schizofrenie je. Podávají se antipsychotika, které potlačují projevy schizofrenie, a snižují dopamin v mozku. Někdy je nařízena ústavní léčba. Když jsou příznaky nemoci slabší, pacient k doktorovi pouze dochází a bere léky.

Zajímavosti:

Průměrná očekávaná délka života osob se schizofrenií je o 12 až 15 let nižší než u těch, kteří tímto onemocněním netrpí. Může za to nadměrné požívání léků a hlavně vysoké procento sebevražd.

Schizofrenici většinou bývají na okraji společnosti. Často jsou propouštěni kvůli své nemoci z prací, žijí na pokraji chudoby, (léčba této nemoci je velice nákladná), nebo jsou z nich bezdomovci.

Vůbec nejslavnějším schizofrenikem byl americký matematik a držitel Nobelovy ceny John Nash. O jeho boji s touto zákeřnou nemocí byl natočen film Čistá duše.

O schizofrenii by se mělo mluvit

Schizofrenie patří do našeho života. Přes to je toto téma jedno velké společenské tabu, o kterém se nemluví. Kdyby se změnil přístup k této nemoci, možná by tolik lidí trpících touto strašnou nemocí, nemuselo končit na ulici.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články