Ďábelská bouře: Za počasí připomínající soudný den mohl vzácný jev, vyskytl se i v Česku

Ďábelská bouře: Za počasí připomínající soudný den mohl vzácný jev, vyskytl se i v Česku
Zdroj: Pixabay

Ďábelská bouře neboli heat burst je jev, který známe v mírnější podobě i u nás. Obvykle se projevuje silným větrem a deštěm, který vzduch neochlazuje, nýbrž zvyšuje jeho teplotu. Když v roce 1960 řádil heat burst v Texasu, šlo doslova o život.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 06. 2021 16:30

Bohabojní obyvatelé komunity Kopperl v Texasu si 15. června 1960 mysleli, že nastal konec světa. Po půlnoci se totiž na nebi objevila mohutná oblaka, která s sebou přinesla silné poryvy větru dosahující až 120 km/h. Lidé si čekali tornádo, když se ale začaly lámat střechy a stromy se vyvracely z kořenů, uvažovali nad tím, zda to není něco mnohem zlověstnějšího nežli příroda.

Ďábelská bouře v Texasu

Byla to věru podivná bouře. Zatímco ta normální přináší úlevu od parných dní a hustým deštěm pročistí vzduch, který se stane znovu dýchatelným, ta v Kopperlu zvedla během několika minut teploty až ke čtyřiceti stupňům Celsia. Ale ani tehdy se rtuť teploměru nezastavila. Někteří lidé pak hlásili, že museli teploměry vyměnit, neboť jim praskly.

Klimatizace přestala fungovat. Z obyvatel komunity tekl pot proudem. Nepomohl ani pobyt na čerstvém vzduchu, byl totiž úplně žhavý. Rodiče své děti raději zabalili do mokrých dek, aby tuto neobvyklou noc vůbec ve zdraví přežily. Jak k tomu ale mohlo dojít?

Konec světa?

Za neobvyklou bouři mohl meteorologický jev nazvaný „heat burst”. Ten zahrnuje velmi silný vítr a rychle rostoucí teploty. Doprovází je také znatelný pokles vlhkosti vzduchu, proto má člověk pocit, že doslova žhne. Obyvatelé Kopperlu měli bohužel tu smůlu, že jev prožili v jeho nejhorší možné podobě. Jejich ďábelská bouře patří mezi ty nejintenzivnější.

Heat burst v Česku

Se zprávou, že se na severu Čech objevil jev heat burst, přišel v roce 2012 deník.cz. Na vzácný úkaz upozornil jako první David Prantl, jenž provozuje stránky o počasí. Na meteorologické stanici Hronov byl tehdy naměřen náraz větru o síle 42 km/h. Během několika minut se oteplilo o pět stupňů, z dvaceti na pětadvacet.

Šlo tak o mírnou verzi heat burstu. A jak správně poznamenal tehdejší mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák, byla to čistě lokální záležitost, stejně jako v texaské komunitě Kopperl. Stanice ČHMÚ totiž nic nezaznamenaly.

Zdroje informací:

Grunge.com: The Wild True Story Of Satan’s Storm

Deník.cz: Meteorologové na severu Čech změřili nový jev zvaný Heat burst

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články