Dítě v kleci: Bizarní způsob, jak dopřát potomstvu čerstvý vzduch

Dítě v kleci: Bizarní způsob, jak dopřát potomstvu čerstvý vzduch
Zdroj: Profimedia

Děti potřebují čerstvý vzduch, to je stará známá věc. Před sto lety se kvůli tomu začaly vyrábět speciální klece pro malé děti. Ty se daly jednoduše zavěsit za okno. Dítě tak nebylo doma, ale venku. Úkol splněn.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 06. 2021 11:00

Luther Emmett Holt, který se věnoval péči a výživě dětí, napsal v roce 1884 v jedné ze svých knih následující řádky: „K obnově a čištění krve je nutný čerstvý vzduch, který je pro zdraví a růst stejně důležitý jako správná strava. Výsledky jsou vidět téměř ihned - dětí mají hlad, zčervenaly jim tváře a vykazují známky skvělého zdraví.”

Dítě patří na vzduch

Správnost teorie o pobytu na čerstvém vzduchu potvrdil v roce 2009 i časopis Journal of Enviromental Psychology. Dítě, které tráví alespoň nějakou část dne venku, je méně náchylné k nachlazení a různým infekcím. Také se mu díky čerstvému vzduchu zkvalitní spánek, což sníží riziko možné budoucí obezity a deprese.

Jenomže jak s tím pomoci matkám, které nemají čas chodit se svými ratolestmi třeba na procházky v parku? Tento problém měly vyřešit klece pro děti. Ty se i s dítětem zavěsily na okno činžovního domu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Historical Leaks (@historicaleaks)

Z Ameriky do Londýna

Za vznikem klecí pro děti stála Emma Read ze Spokane ve Washingtonu. Zajímavé ale je, že největší zájem o její vynález, který si nechala v roce 1922 patentovat, měli v Londýně. Klec měla být ještě opatřena šikmou stříškou, která dítě chránila před nepříznivým počasím. Vnitřek byl vystlán měkkou látkou, nebo v něm byl košík, kde mohlo dítko spát.

První dáma je moderní matka

Podobnou konstrukci využívala v roce 1906 i budoucí první dáma Eleanor Roosevelt, a to dlouho předtím, než si Emma Read nechala tento vynález patentovat. Její sousedé však moderní způsob výchovy nepochopili. Malá Anna Roosevelt v kleci plakala, a tak usoudili, že ji musí týrat.

Ve své autobiografii pak Eleanor uvedla, že byla reakcí okolí skutečně šokována. Řídila se jen doporučením lékaře, který trval na tom, že by dítě mělo být na čerstvém vzduchu. Myslela si, že se stane jakousi pionýrkou v moderním přístupu k výchově dětí. Jenomže její snažení zaznamenalo úplně jinou odezvu, než s jakou zprvu počítala.

Zdroje informací:

Allthatsinteresting.com: In the 1930s, people kept babies in cages suspended out their windows

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články