Ďáblova bible: Nejzáhadnější knihu Česka prý napsal za jednu noc ďábel

Codex gigas je největší rukopisná kniha (kodex) světa. Byla pravděpodobně napsána počátkem 13. století v podlažickém klášteře v Podlažicích u Chrudimi. Podle legend se na sepsání podílel sám ďábel, proto se jí často říká Ďáblova bible.
Zdroj: Wikimedia Commons/Kungl. biblioteket
Ďáblova bible: Codex gigas je největší rukopisná kniha (kodex) světa. Byla pravděpodobně napsána počátkem 13. století v klášteře v Podlažicích u Chrudimi.Legenda praví, že ji měl za hříšného mnicha napsat sám satan. Ten ho z vděčnosti v knize zvěčnil. Kniha obsahuje také řadu zaklínadel, například pro vyléčení, vypátrání zloděje a podobně. Ale ne pro vymítání ďábla, ačkoli benediktinský řád exorcismus prováděl.

Ďáblova bible nebo též Codex gigas je největší rukopisná kniha na světě, kterou měl za pouhou jednu noc sepsat mnich v benediktinském klášteře v Podlažicích na Chrudimsku. Slavné dílo má jednu hodně neobvyklou věc společnou s exotickým ostrovem Bali...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 04. 2021 17:00

Ďáblova bible byla pravděpodobně napsána ve třináctém století. Její autor chtěl obsáhnout veškeré vědění své doby a vytvořit jakousi knihovnu v jedné knize. Codex gigas měl původně 640 stran, osm z nich ale někdo vyřízl. Kniha váží 75 kilo a na její výrobu bylo spotřebováno přibližně 160 oslích kůží.

Legenda o hříšném mnichovi

Autora Ďáblovy bible měl mág Michael Scott zasvětit do tajů temné magie. O mnichově nové zálibě se ale dozvěděl opat benediktinského kláštera, který mu dal na vybranou – buď bude zazděn zaživa, nebo napíše během jedné noci nejrozsáhlejší knihu na světě, která bude obsahovat veškeré vědění.

O půlnoci bylo hříšnému mnichovi jasné, že takový úkol nemůže zvládnout. Přivolal si prý na pomoc samotného ďábla, který mu pomohl výměnou za duši. Největší potíže mu měly činit biblické pasáže, v zaklínadlech a kouzlech určených třeba na hledání zloděje se naopak vyžíval. Mnich ho pak z vděčnosti v knize zvěčnil, ač je nutno říci, že taková podoba vládce pekel je značně neobvyklá. Zajímavé ale je, že v knize nenajdeme zmínku o exorcismu, byť ho benediktinský řád prováděl.

Ďáblova bible a Bali

„Že je Codex gigas tajemnější knihou, než se může na první pohled zdát, potvrzuje můj osobní zážitek,” řekl známý záhadolog Arnošt Vašíček pro Chrudimský.deník.cz. Na počátku devadesátých let navštívil indonéský ostrov Bali, který ještě nebyl oblíbenou turistickou atrakcí, kriminalita na něm byla poměrně nízká.

Jednoho dne ale došlo ke krádeži motocyklu. Místní se proto obrátili na vesnického mága. Ten si vyhlédl jednoho malého chlapce, postavil ho do kouta místnosti, kápl mu na palec trošku oleje a zamumlal zaklínadlo. Poté ho vyzval, ať řekne, co vidí v zrcadle nehtu toho prstu. Chlapcova odpověď prakticky ihned odhalila pachatele. Co s tím má ale společného Ďáblova bible?

Světové kouzlo

„O pár let později jsem se v překladu knihy dočetl, že chceme-li odhalit zloděje, máme učinit kouzlo s nehtem. Vzít neposkvrněného chlapce (panice), postavit ho v temné místnosti tváří k západu, zatímco my se otočíme k východu, pak mu několika kapkami oleje smočit nehet. A pak dostaneme stejnou odpověď, jakou obdrželi obyvatelé Bali,” dodal Vašíček.

Jak je to možné? Existují snad magické praktiky, které jsou pro svou účinnost používány mnoha národy? Nebo to snad mnichův satanáš odkoukal z Bali?

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Ďáblova bible

Chrudimsky.denik.cz: Ďáblova bible je možná tajemnější než se zdá

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články