Kniha mrtvých Necronomicon: Nejnebezpečnější spis světa údajně napsal šílený Arab

Kniha mrtvých Necronomicon: Nejnebezpečnější spis světa údajně napsal šílený Arab
Zdroj: Pixabay.com

Někteří považují Necronomicon za smyšlený grimoár, který použil ve svých povídkách H. P. Lovecraft. Jiní zase věří, že je tato kniha mrtvých skutečná a že ji napsal šílený Arab Abdul Alhazred. Pravdou je, že jeho zkrácená verze vyšla před několika lety i u nás. Opravdu tak můžeme díky této knize vyvolat ty nejhorší démony?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 01. 2021 17:00

Necronomicon má být nejtemnější spis černé magie, pomocí kterého lze otevřít brány do pekla. Sám Lovecraft tvrdil, že jde o pouhý výmysl, spousta lidí však věří tomu, že se jen snažil o to, aby tento spis zůstal navždy utajen. Je to tedy fikce, či drsná realita?

Dílo šíleného Araba

Jak už bylo uvedeno výše, poprvé se o knize mrtvých Necronomiconu zmínil spisovatel Lovecraft. Jejím autorem měl být šílenec Abdul Alhazred, který ji sepsal ze starých svitků, jež našel pod ruinami města v poušti Roba Al-Khaliyeh. Informace obsažené ve svitcích měly pocházet od prastarých bohů, již v nich radili, jak otevřít brány do světů, o kterých nemá lidstvo ani ponětí.

Abdul tak chtěl přepisem těchto magických formulí umožnit lidstvu setkat se s takzvanou rasou Prastarých. Lovecraft však vehementně trval na tom, že je to celé jenom výplodem jeho fantazie. Taková kniha prý nikdy neexistovala ani její autor. Fanoušci jeho románů však na to měli jiný názor.

Noční můry a rituály

I přes Lovecraftova prohlášení o tom, že je Necronomicon pouhým dílem fantazie mu chodí spousta dopisů od fanoušků, ve kterých se dočítá, že po vykonání rituálů je kniha mrtvých pronásleduje ve snech. V sedmdesátých letech se na pultech knihkupectví objevuje Necronomicon, jehož autorem je neznámý muž říkající si Simon.

Prodává se velmi dobře, někteří odborníci však tvrdí, že jde o pouhý podvrh. Američan Jon Todd zase prohlašuje, že skutečnou Knihu mrtvých vlastní Ilumináti. Jestli tomu tak je, proč potom v roce 1996 zabil sedmnáctiletý Roderrick Ferrell rodiče o rok mladší Naomi, která se nechala zlákat do jeho kultu, v němž se měly provádět právě rituály dle Simonovy verze Necronomiconu, jež doprovázely velmi podivné jevy?

Necronomicon v Česku

Knihu mrtvých si mohli před několika lety pořídit i čeští čtenáři. Šlo o výše zmíněnou Simonovu edici, kterou vydala lóže OLDM. Překladu se ujal Petr z Vlkova. Kromě zevrubné předmluvy, která je však umístěna až na samotném konci, lze v tomto vydání najít svědectví šíleného Araba Abdula, velmi důležité formule pro ochranu proti vyvolávaným mocnostem a nákresy pečetí, které je nutno před každou invokací nakreslit.

A koho si můžete přivolat, pokud byste měli dost odvahy? V prvé řadě, kdo by chtěl zažít Vymítače ďábla na vlastní kůži, může začít s démonem Pazuzu. Tady to má ale jeden háček. Jelikož zaživa hnije, je jeho puch doslova vražedný. Bez dostatečné přípravy by tak mohlo vše rychle a velmi špatně skončit. Zkušené mágy by také mohl zajímat Marduk, neboť zná vše od počátku věků. A v neposlední řadě je možné vybrat si ze zástupu takzvaných ohavností.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Necronomicon

Edice Grimoire Occulte: Necronomicon

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články