105 let od narození Franka Sinatry: Únoscům syna nabídl milion, vzali si jen čtvrtinu

Frank Sinatra v New Yorku roce 1947.
Zdroj: Wikimedia Commons, William P. Gottlieb, Public Domain

Frank Sinatra patří bezesporu mezi nejlepší zpěváky všech dob. Přitom stačilo málo a možná by po porodu ihned zemřel. K životu ho naštěstí probrala jeho energická babička, která se s ním rozhodně nemazlila. Své si ale užil i v dospělosti, kdy mu unesli syna. Naštěstí to byli celkem „slušní“ kriminálníci. A jak to bylo s jeho napojením na mafii?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 12. 2020 08:00

Francis Albert Sinatra se narodil 12. prosince 1915. Byl to americký jazzový a swingový zpěvák a neméně populární herec. Patřil k největším hvězdám dvacátého století. Vystupoval ve Státech i v zahraničí. Získal jedenáct cen Grammy, Oscara za film Odtud až na věčnost a Zlatý glóbus za snímek Přítel Joey.

Těžký porod

Sinatrův příchod na svět byl hodně komplikovaný. Když lékaři viděli, v jakém stavu je rodička, začali uvažovat o tom, že zachrání pouze ji. S tím ale Dolly Sinatra nesouhlasila. Byla to energická a velmi výrazná komunální politička, která zatnula zuby a náročný porod vydržela. Frank se však neměl jaksi k životu. Tento problém zase vyřešila jeho babička, která ho neváhala pořádně proplesknout. Následný křik a pláč naznačil, že je již vše v pořádku. Tedy až na protržený ušní bubínek způsobený těžkým porodem.

Sinatra však v pozdějším věku velmi často uvažoval nad tím, zda se měl skutečně narodit, anebo je jen hříčkou osudu. Záleží na úhlu pohledu. Přestože tvrdil, že se jako malé dítě neměl moc dobře, pravdou je, že vyrůstal v domě s topením a vanou. Ostatní přistěhovalecké rodiny takové štěstí neměly. Na druhou stranu mu byla v dospělosti diagnostikována maniodepresivní psychóza. Kvůli ní se u něj střídala dobrá nálada s výbuchy vzteku a agresivity.

Slušní únosci

Syna Franka Juniora zplodil Sinatra se svou dětskou láskou Nancy Barbato. Přestože byl oddaným otcem, nemohl si pomoct a začal si románek s herečkou Avou Gardner. Tu si také po pouhých deseti dnech od rozvodu s Nancy vzal. Ale ani to dlouho nevydrželo. Jeho třetí ženou se stala o třicet let mladší Mia Farrow. Nadobro se však usadil až se čtvrtou manželkou Barbarou Blakeley.

K únosu jeho syna došlo v roce 1963. Frank Sinatra nabízel jako výkupné celý milion dolarů, únosci si však vzali jen pouhou čtvrtinu. Toto rozhodnutí je nepochybně zařadilo mezi „nejslušnější“ zločince v amerických dějinách. O něco později byli policisty dopadeni a odsouzeni.

Mafián?

Sinatra byl velmi často obviňován ze styků s mafií. Někteří lidé tvrdili, že je slavný jen díky svému zapojení do organizovaného zločinu. FBI na něj vedla spis, který měl neuvěřitelných 2403 stran. Zpěvák však všechna obvinění odmítal. Později se ukázalo, že říkal pravdu. Frank Sinatra měl také blízko k politice. Veřejně podporoval prezidenta Johna F. Kennedyho.

V roce 1986 vyšla jeho neautorizovaná biografie, kterou napsala investigativní novinářka Kitty Kelly. Frank Sinatra se snažil prodej knihy bojkotovat a autorku zažaloval o dva miliony dolarů. Tvrdil, že ho kniha vykresluje v nehezkém světle. Později však žalobu stáhl. Záhy se z díla o jeho životě stal opravdový bestseller, který se neprodával skvěle jenom v Americe, ale i v ostatních zemích světa.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Frank Sinatra

Česká televize: Frank Sinatra

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články