Chránit se před koronavirem není raketová věda, říká doktor Šmucler. Odkládání lékařských prohlídek může být nebezpečné

Chránit se před koronavirem není raketová věda, říká doktor Šmucler. Odkládání lékařských prohlídek může být nebezpečné
Zdroj: archiv Romana Šmuclera

Bude se znovu opakovat situace z první vlny koronaviru, kdy pacienti z obavy před možným nakažením Covid-19 odmítali a odkládali návštěvy lékaře? Anebo už jsme poučenější a víc sledujeme své zdraví?

Jana Šulcová
Jana Šulcová 11. 09. 2020 10:33

Dnes s odstupem několika měsíců již můžeme odhadnout, jaké škody napáchala počáteční panika mezi lidmi, kdy z obavy nákazy koronavirem nejenom omezili kontakty mezi blízkými, ale dost zásadně omezili i péči o své zdraví.

Nemoci nezmizí

I když máte obavy o svoje zdraví a bojíte se nákazy, nebezpečí na vás číhá na druhé straně. Ze snahy ochránit se si můžete ublížit mnohem víc. U nás sice nemáme přesné statistiky, jak výrazně se změnilo zdraví obyvatel v průběhu první vlny koronaviru, ale existují srovnatelná data, ze kterých si jistou představu udělat můžeme. „Z Velké Británie a řady dalších zemí čísla známe a například víme, že se zkracuje přežití u onkologických onemocnění. V Česku se modifikací úhradové vyhlášky rozdělují miliardy za nevykonanou péči z jara. Je to obrovské množství péče a nepochybně většina z ní měla smysl. Bohužel, není jednoduché ji dohnat, více lékařů prostě nemáme,“ vyjadřuje se k tématu doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc., prezident České stomatologické komory.

 Podzim není jaro

Během letního klidu jsme měli možnost situaci s nadhledem přehodnotit a sžít se s ní. Nervozita z nás pomalu opadá a jak se zdá, život se i přes rozrůstající druhou vlnu vrací do více či méně normálních kolejí. Vypadá to, že i v ordinacích a čekárnách lékařů pacienti zůstávají. „Spousta lidí už ke koronaviru přistupuje s rozumem. Bohužel ale ti nejvíce ohrožení, tedy chronicky nemocní, senioři a často i pacienti s psychickými poruchami, jsou stále vyděšeni mediální masáží. Jejich zdraví ohrožuje i stres a návštěvu lékaře si opět rozmýšlejí,“ dodává MUDr. Šmucler.

K lékaři bez obav

I když hodně omezíte návštěvy lékaře, jsou specialisté, jejichž ordinaci byste vynechat určitě neměli. K nim patří například diabetologie, když pocítíte počáteční příznaky, tedy nadměrnou žízeň, noční močení či nepřiměřeně zarudlá chodidla. Zklidnit vás může například i telefonát k lékaři a objednání na přesnou hodinu.

Správné není ani odkládání běžné preventivní kontroly u praktického lékaře. V době nevyšší krize sice fungovaly konzultacemi přes telefon a přes SMS vám chodily recepty, ale nyní už byste svého praktika opravdu navštívit měli. Obdobně je to i s návštěvou na gynekologii, urologii či u očního lékaře nebo zubaře. „Česká stomatologická komora a i Asklepion postupují podle postupů z března, které byly upravovány. Nemáme nakažené a ochrana funguje. Chránit se před koronavirem není raketová věda,“ uklidňuje na závěr pacienty MUDr. Šmucler.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články