Neoblomný Ilja Racek: Odmítl podepsat Antichartu a komunisty posílal do míst, kde nesvítí slunce

Neoblomný Ilja Racek: Odmítl podepsat Antichartu a komunisty posílal do míst, kde nesvítí slunce
Zdroj: se souhlasem České televize
Seriál Konec velkých prázdnin se zabývá zásadní otázkou: Co donutí člověka k emigraci?Nejčastěji je to neutěšená politická situace v zemi. Jenže v roce 1983 byla u nás emigrace považována za nezákonné opuštění republiky.Jak se s takovou situací vyrovná rodina herce Milana Čecha či eskamotér Pepa Strniště?+ 1 fotka+ 2 fotky

Herec Ilja Racek, kterého si dnes můžeme připomenout v seriálu Konec velkých prázdnin, patřil mezi výrazné odpůrce minulého režimu. Byl to také typ člověka, jenž se řídil heslem - co na srdci, to na jazyku. To mu ale přineslo nemalé problémy, hlavně v profesním životě.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 10. 2021 11:00

Děj seriálu Konec velkých prázdnin: Šestidílné televizní drama vypráví o osudech lidí, kteří museli z nějakého důvodu emigrovat. Psal se však rok 1983 a taková činnost byla považována za nezákonné opuštění republiky. Na všechny navíc, před vstupem do svobodné země, čekal pobyt v uprchlickém táboře. Na první díl seriálu Konec velkých prázdnin z roku 1996 se můžete podívat dnes ve 20:05 na ČT3.

Bohémský děděček Ilji Racka

Iljův tatínek Sáva měl ze svého syna těžkou hlavu. Chtěl z něho mít středoškolského profesora anebo školního inspektora. Ilja se však “sčuchnul” se svým dědečkem Adolfem, jenž byl v pravém slova smyslu bohém. Naučil ho číst a hrát mariáš. O něco později mu pořídil i loutkové divadlo. A právě tehdy se Ilja nadchnul pro herectví.

Aby však dostál tatínkovu přání, musel nastoupit na gymnázium. Studium mu ale moc nešlo. Byl samý reparát. Když se poprvé přihlásil na konzervatoř, neuspěl. Vzali ho až na druhý pokus v roce 1947.

Ilja Racek a Anticharta

Já jsem si naivně říkal, že se v těch stovkách podpisů ztratím, že si nevšimnou, že tam nejsem podepsaný, ale houby, našli si mě. Měl jsem to nahnutý už dlouho. Ta vzájemná neobliba s bolševikem... ta trvala už dlouhá léta. Stálo mě to spoustu malérů, ale neustoupil jsem. A oni taky ne,” zavzpomínal Ilja Racek pro web Paměť národa.

Podle Ústavu pro studium totalitních režimů se k provolání v rámci kampaně připojilo 76 národních umělců, 360 zasloužilých umělců a dalších 7000 osob pohybujících se v kulturní oblasti. Jakousi mluvčí Anticharty se stala zapálená komunistka, herečka Jiřina Švorcová, se kterou měl spor také Ilja Racek. I když v jeho případě to byla spíše dobře mířená provokace.

Rackův terč Jiřina Švorcová

Jiřině Švorcové z toho musela jít hlava kolem. Podle vzpomínek Jiřího Krampola na ni každý večer v klubu vinohradského divadla čekal Ilja Racek, aby se ji zeptal na jednu věc. Posunkem ruky jí naznačil, aby k němu přišla, poté se k ní naklonil a pravil: „Jiřino, řekni mi jednu věc. Kdy už vy zkurvení komunisti půjdete do prdele?” Zřejmě mu na to nikdy uspokojivě neodpověděla, ale každý den se ho snažila ztišit a uklidnit.

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Ilja Racek 

Česká televize: Ilja Racek, Konec velkých prázdnin 

Pamětnároda.cz: Herec Ilja Racek o nepodepsání Anticharty

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články