Vladimír Pucholt: Dvorní herec Miloše Formana emigroval, aby mohl léčit děti

Vladimír Pucholt: Dvorní herec Miloše Formana emigroval, aby mohl léčit děti
Zdroj: Profimedia

Vladimíra Pucholta jsme mohli vidět jen v několika filmech, ale za to výtečných - Starci na chmelu, Lásky jedné plavovlásky nebo Černý Petr. Slibně našlápnutou kariéru však přerušil emigrací. Co ho k tomu donutilo? A jaký byl jeho další osud?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 08. 2021 11:00

Vladimír Pucholt se narodil 30. prosince 1942 v Praze. Debutoval v dětských rolích, proslavil se však v pozdějším věku, a to v prvních filmech Miloše Formana. V jeho debutu Černý Petr potrápil hlavního hrdinu tím, jak se má správně vyslovovat pozdrav "Ahooj". V Láskách jedné plavovlásky, ze kterých je i titulní fotka článku, už dostal větší roli. Ale jako samotářský Filip se neztratil ani v muzikálu Starci na chmelu. V roce 1967 pak emigroval do Velké Británie.

Sen Vladimíra Pucholta

Ač měl Vladimír Pucholt obrovský herecký talent tkvící v přirozeném projevu, jeho snem byla vždy medicína. Na tu se bohužel, kvůli špatnému třídnímu původu, nedostal. Nakonec nastoupil na DAMU, kde po absolutoriu zamířil do Činoherního klubu. Dařilo se mu, ale on pořád nemohl zapomenout na svůj životní sen.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Miloš Forman (@milos_forman_forever)

A tak se rozhodl v roce 1967 emigrovat do Velké Británie. I když tam musel začínat takzvaně od píky, měl k tomu své důvody. „To, co jsem prožíval, nebylo lehké. Proč jsem nezůstal a neudělal si život lehčí, bylo to, že bych musel ze sebe něco vzácného prodat. Věděl jsem, že kdybych zůstal, octl bych se v situaci, kdy by mě začali vydírat, svěřil se deníku Blesk.

Vladimír Pucholt lékařem

Po příjezdu do Anglie musel brát každou práci, jenž se mu zrovna naskytla. Přitom se mu ale podařilo začít konečně studovat medicínu na Sheffield Medical School. V roce 1974 úspěšně odpromoval. Stal se z něj dětský lékař se specializací na neonatologii. Neonatolog je nejvýše kvalifikovaný odborník v oblasti péče o novorozence.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kristýna Hrušínská (@hrusinska)

Jako cizinci se mu tam ale složitě hledalo uplatnění, proto se později i s manželkou a dvěma dětmi přestěhoval do liberálnější Kanady, kde si otevřel úspěšnou lékařskou praxi. Byl prý všemi oblíbený a rodiče jeho pacientů si jej nemohli vynachválit. S přibývajícím věkem ale přišel čas na zasloužený odpočinek. K herectví se za ta léta již nevrátil, výjimkou byl pouze český film Návrat ztraceného ráje z roku 1999.

Zklamání Karla Šípa

Když se někdy Vladimír Pucholt vypraví do své vlasti, udělá to víceméně v utajení. Nestojí o žádnou medializaci. Ostrouhat tak musel i Karel Šíp, jenž ho chtěl pozvat do talkshow Všechnopárty. „Považoval jsem ho, a dodnes považuji, za jednoho z nejtalentovanějších českých herců. Třeba z obyčejné socialistické agitky Starci na chmelu dokázal udělat koukatelnou věc. Tak jsem učinil pokus a pozval ho na rozhovor. Neklaplo to,” prozradil pro Blesk zklamaný Šíp.

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Vladimír Pucholt 

Česká televize: Lidé - Vladimír Pucholt 

Radiožurnál: Vladimír Pucholt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články