Zvrácený papež Jan XII.: Smilnil, vzýval ďábla a kdo se mu postavil, přišel o život, nebo mužství

Zvrácený papež Jan XII.: Smilnil, vzýval ďábla a kdo se mu postavil, přišel o život, nebo mužství
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Papež Jan XII. patřil mezi nejhorší hlavy církve, které kdy žily. A je docela možné, že byl úplně tou nejhorší. Vraždy, svatokrádež, krvesmilstvo a vzývání démonů... To je jen velmi krátký výčet toho, z čeho jej lidé obviňovali. Zakládalo se to na pravdě, anebo šlo o pouhé pomluvy?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 06. 2021 15:00

Po smrti Jana XII., který žil v letech 937-964, se říkalo, že po dlouhé době zemřel zase jeden papež v posteli. Bohužel však ne ve své vlastní. Byl to totiž poslední představitel Svaté stolice, jenž vládl v takzvaném období pornokracie. V této etapě papežství, která je označována za temnou, měly na vládu velký vliv prostitutky. Svatí muži s nimi totiž rádi sdíleli lože.

Puberťák papežem

Jan XII., vlastním jménem Oktavián, kníže tuskulský, se stal papežem v pouhých osmnácti letech. Nikdy nebyl nijak zvlášť pobožný, úřadu se ujal jen kvůli moci. Ve skutečnosti jej zajímal pouze lov, hazard, nezřízené pití a smilstvo. Církví pohrdal natolik, že jednou jmenoval biskupem desetiletého chlapce.

Za vším byly, jako obvykle, peníze. Chlapec pocházel z velmi bohaté rodiny, takže se Jan XII. dočkal nejednoho úplatku. Papežovo rouhačství však, včetně toho, že nechal vysvětit jáhna ve stáji pro koně, místo v kostele, neušlo pozornosti jeho oponentům. Někteří z nich se mu dokonce snažili promluvit do duše. Jednoho podjáhna, který se shodou okolností také jmenoval Jan, to však stálo mužství.

Prostitutky Jana XII.

Jan XII. si jakožto papež mohl dělat, co chtěl. Zpovídal se jen Bohu. A proto měl začít pokukovat po takzvaném zakázaném ovoci. Prostitutky mu již nestačily, chtíč měl ukojit na svých sestrách a neteři. Zde je však nutné podotknout, že jde možná o pouhou smyšlenku. Toto nařčení mohlo být součástí kampaně, kterou proti němu vedli jeho odpůrci. Co však pravdou je, že z vatikánského paláce udělal, přinejmenším, bordel.

Jak už bylo řečeno výše, miloval také pití. V kombinaci s hazardem se z něj stalo divoké zvíře. Aby měl štěstí ve hře, přivolával si na pomoc Jupitera a Venuši. Svatá trojice jej nezajímala. Věřil vůbec v Boha? Kdo ví. Když se ale napil, měl začít oslavovat největšího božího nepřítele - Satana a jeho pekelné pomocníky.

Jan XII. zemřel tak, jak žil

Když se rozezlení Římané dozvěděli, že kromě incestu se jejich papež prý oddává také znásilňování, a to přímo v kostele Jana Lateránského, a že se ani neštítil vydrancovat baziliku svatého Petra, bez milosti jej vyhnali do exilu. Když se mu pak povedlo vrátit zpět, nechal všechny buřiče popravit.

V roce 963 jej ale synod zbavil veškeré moci. Jeho nástupcem se stal Lev VIII. Jedna pověst praví, že Jan XII. zemřel na mrtvici během milostného aktu. Druhá verze zase nabízí vysvětlení, že jej zabil manžel ženy, kterou svedl. Ať už to bylo jakkoli, církev svou vládou hodně pošpinil. A to se přitom dožil pouhých 27 let. Veškeré podobizny Jana XII. malovali umělci zpaměti. Za jeho života to nestihli...

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Jan XII.

Historycollection.com: 20 Reasons Why Pope John XII was the Worst Pope in History

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články