200 let od smrti Napoleona Bonaparta: Jedl pouze rukama a neměl rád ženy v černém

200 let od smrti Napoleona Bonaparta: Jedl pouze rukama a neměl rád ženy v černém
Zdroj: Wikimedia Commons/Hippolyte Delaroche, Public Domain
Napoleon Bonaparte se narodil 15. srpna 1769. Byl to francouzský vojevůdce, státník a císař.Stejně jako obyčejní lidé, i on měl své zlozvyky a fobie. A některé docela podivné.Děsil se kupříkladu tmavých odstínů ženských šatů. Když se octl vedle nějaké dámy, která o tom nevěděla, zmlkl a tiše trpěl. Na koni mu to šlo skvěle. Taneční parket však pro něj byl španělskou vesnicí. + 4 fotky+ 5 fotek

Ve středu 5. května uplyne přesně dvě stě let od smrti slavného vojevůdce Napoleona Bonaparta. Přestože byla jeho kariéra závratná, měl neřesti a fobie jako každý jiný člověk. Které patřily mezi ty nejzajímavější?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 05. 2021 15:30

Napoleon Bonaparte byl francouzský státník a císař. Během Velké francouzské revoluce se stal v pouhých 24 letech generálem a krátce po třicítce se postavil do čela státu. Nakonec se mu podařilo na několik let ovládnout většinu západní Evropy. Zemřel 5. května 1821 na ostrově Svatá Helena. Příčinou úmrtí byla vleklá nemoc.

Napoleonův strach z černé barvy

André Pons, známý též jako Pons de l’Herault, vzpomínal, že Napoleon měl skutečnou hrůzu z černých šatů. Pons se s ním setkal na Elbě, kde vojevůdce trávil své první vyhnanství. Jednoho večera ho pozval na večeři, jenže jakmile Bonaparte spatřil, že je Ponsova žena oděna do černých šatů, zmlkl a v zachmuřeném stavu vydržel až do konce návštěvy.

Stejnou zkušenost měl i generál Drouot. Když neměl Napoleon na vybranou a musel vedle nějaké dámy v černém strávit delší dobu, stálo ho to opravdu velké úsilí a přemáhání. Jeho sekretář Bourrienne si císařovy fobie všiml taktéž. Zjistil však, že nejde pouze o černou barvu, ale jakýkoli tmavý odstín. Měl snad vojevůdce strach z toho, že mu tyto barvy přinesou v životě neštěstí?

S Napoleonem u stolu

Bonaparte se při hodování nejraději spoléhal na své prsty. Vidlička a lžička mu nic neříkaly. Sloužící mu proto prý raději dávali mísu s omáčkou na místo, kde na ni nemohl dosáhnout. Pokud se mu totiž dostala do rukou, vesele si do ní máčel chleba a úplně zapomněl na to, že by ji měl předat také svým hostům.

Za dvacet minut hotovo

A jaký byl vůbec Bonaparte jedlík? Žádný labužník to nebyl. Měl tendenci velmi rychle jíst, takže byl vždy hotov nejpozději do dvaceti minut. Kvůli tomu však začal trpět zažívacími problémy. Nicméně, ráno si dopřával omeletu, řízek, svíčkovou anebo kuřecí křídla. K obědu měl nejraději silný a dobrý vývar. K tomu nesměl chybět kus měkkého hovězího masa.

Večer se pod jídlem doslova prohýbal stůl, menu však nebylo nijak komplikované. Podávaly se zejména vařené pokrmy. Poté nesměl chybět parmezán či sýr Roquefort. Pokud bylo zrovna ovoce, vzal si z něj velmi málo, třeba jen čtvrtinu hrušky. Miloval však mandle, těch mohl sníst celý talíř. Žaludek se Napoleonovi naopak zdvihal ze zelených fazolek, které mu prý připomínaly vlasy...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Napoleon Bonaparte

Shannonselin.com: What did Napoleon like to eat and drink

Militaryhistorynow.com: Napoleon Exposed! - 10 more strange facts about history’s most famous conqueror

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články