Chcete být zdraví a vyhnout se obezitě? Vědci odhalili jedno klíčové pravidlo

Chcete být zdraví a vyhnout se obezitě? Vědci odhalili jedno klíčové pravidlo
Zdroj: Unsplash
Rychlá a cenově dostupná varianta obědu. Ušetříte čas, ale vaše zažívání rozhodně ne.I obyčejná teplá polévka je lepší než pět sušenek, které jste si v rychlosti ráno naházeli do tašky.Při jídle telefon odložte.Zaplácnout se čímkoliv, co je po ruce, není vůbec ideální.+ 2 fotky+ 3 fotky

Rychlá konzumace jídla, stres, spěch. To vše jsou faktory, které vám vytvoří základy pro pěknou pneumatiku. Přitom stačí tak málo – jíst v klidu.

Jana Jánská
Jana Jánská 29. 11. 2018 22:25

Časově vytížení lidé to mají vůbec nejhorší. Celý den nepozřou sousto a když už se namane chvilka, rychle do sebe naházejí první, co jim přijde pod ruku. To zpravidla bývá jídlo z fastfoodu nebo cokoliv, co je v dosahu.

Vyhrazený čas

Stravování by ale mělo mít svá pravidla, nejen co se týká toho, CO jíme, ale také JAK to jíme. Na jídlo by měl být vyhrazený čas. Měla by to být chvilka, kdy se nebudete ničím rozptylovat. Telefon odložte, nekoukejte na televizi. Prostě si jen vychutnávejte svůj chod. Cokoliv totiž bude narušovat vaši pozornost, odpoutá vaše vědomí od toho, že jíte. Váš mozek si pak bude připadat hladový, protože si proces jídla nebude pamatovat. Místo toho tam bude konverzace s kamarádkou přes messenger, které se opravdu nenají.

Budete mít hlad

To způsobí, že za chvíli budete mít hlad znovu. A nebo se přejíte. Nevěnujete totiž svému tělu pozornost a pak zjistíte, že by vám vlastně stačila poloviční porce. To už ale bylo v půlce seriálu, který právě vaše nafouklé břicho zavinil.

Japonští vědci zjistili, že lidé, kteří konzumují jídlo ve spěchu, jsou pětkrát náchylnější k obezitě. Hrozí jim také vysoký krevní tlak a zvýšení hladiny cholesterolu. Naopak ti jedinci, kteří by se dali nazvat „labužníky“ a dokážou si jídlo patřičně vychutnat, se těší pevnému zdraví.

Obětujte tedy trochu svého drahocenného času přes den a vyhraďte si na jídlo malou chvilku. Uvidíte, že z toho nakonec vznikne pěkný rituál, který si vy sami užijete a i vaše tělo (a hlavně zažívání) vám bude neskonale vděčné.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články