Pasti, pasti, pastičky: Kontroverzní snímek na motivy skutečné události o znásilnění, trestu a spirále dalších potíží

Pasti, pasti, pastičky
Zdroj: Prima TV
Pasti, pasti, pastičky: černá krimikomedie o tom, že někdy se nám naše činy mohou vymstít pěkně ošklivým způsobem.Věra Chytilová se inspirovala skutečnou událostí kastrace, o které se dočetla v novinách.Kritici režisérce vytýkali, že míchá příliš mnoho témat a žánrů dohromady.Nicméně i tak se do myslí diváků zapsal nezapomenutelnými hláškami, výkony herců...+ 2 fotky+ 3 fotky

Každý z nás dělá ve svém životě rozhodnutí, za které musí nést následky. Je to jednoduchý princip akce a reakce. Jen někdy je ta reakce intenzivnější, nežli bychom čekali. A tak je to i v případě černé komedie režisérky Věry Chytilové. Za znásilnění přichází tvrdý trest: kastrace.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 05. 2020 16:00

Architekt Petr, s pomocí zkorumpovaného poslance Dohnala, znásilní mladou veterinářku Lenku. Ta se jim za to pomstí tak, že je oba uspí a vykastruje. Tímto činem započne škála zdánlivě nekončících problémů. Politik se snaží, jak jinak, celou věc tajit. Petr musí odmítat zástupy slečen a Lenka se zhroutí vinou přístupu svého přítele, který, coby ekologický aktivista, chce využít její znásilnění jako prostředek k vydírání Dohnala, aby tak zastavil stavbu dálničního obchvatu.

Na film Pasti, pasti, pastičky se můžete podívat dnes v 22:10 na Prima TV.

Neodbytná režisérka

O Věře Chytilové bylo obecně známo, že si nikdy nebrala servítky, a když něco chtěla, tak to jednoduše dostala. Své by o tom mohl vyprávět i slovenský herec Milan Lasica. Účinkováním ve filmu Pasti, pasti, pastičky si nebyl vůbec jistý. Jenže Věra nebrala ne jako odpověď. Neváhala tak ani minutu a vydala se za ním až do Bratislavy. Lasica se později vyjádřil, že si na vlastní kůži vyzkoušel, jaké to je být obětí stalkingu.

Tomáš Hanák a myšlenky na kastraci

Herec a moderátor Tomáš Hanák šokoval své okolí prohlášením, že o kastraci vážně přemýšlel. “Dívám se na to tak, že aby se mohlo na svět narodit opravdu šťastné dítě, musí být vztah jeho rodičů opravdu velmi dobrý a hlavně perspektivní. Nekontrolovatelné plození má za výsledek řadu nešťastných kluků a holek, kteří pak bezcílně bloumají po světě. Takže ano, vážně jsem nad tím uvažoval.” Naštěstí od této nevratné metody upustil a sám si užívá otcovství.

Filmoví kritici nebyli nadšeni

Věra Chytilová schytala největší kritiku za přílišné míchání žánrů. Ve snímku, dle recenzí, můžeme najít prvky komedie, dramatu či thrilleru. Ani počet témat, kterými se film zabývá, není zanedbatelný – násilí na ženách, korupce, politické prostředí, žurnalistika, vydírání a v neposlední řadě ochrana přírody.

Pastičkám se moc nedařilo ani v roce 1999 na udílení cen Českého lva. Vyhrál pouze Miroslav Donutil, a to za Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Nominována byla i Zuzana Stivínová za roli veterinářky Lenky, uspět se jí ale nepodařilo. S prohrou v kategorii Nejlepší střih se musela smířit i Ivana Kačírková. Přesto nelze tomuto snímku nepřiznat celou řadu vtipných hlášek a herecké obsazení plné hvězd českého filmového nebe.

NA ZAJÍMAVOSTI O FILMU PASTI, PASTI, PASTIČKY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroj textu: Prima TV, Wikipedia.cz, Šíp, Blesk, Csfd.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články