Stalking je trestný čin. Kdy už je to opravdu vážné a je dobré běžet na policii?

Stalking není dobré podceňovat.
Zdroj: pixabay
Stalking není dobré podceňovat.Stalking není dobré podceňovat.Po dobrém to se stalkerem nepůjde.Pokud se vám toto děje, běžte okamžitě na policii.+ 1 fotka

Z neopětované lásky se může stát hororový příběh. Odmítnutí od milovaného člověka opravdu umí zabolet, a jak je vidno, spousta lidí se s tím vyrovnává po svém. Někdo to přijme hned, jiný začne svou vyvolenou sledovat. Stalking není dobré podceňovat. Když už to přesahuje všechny meze, je dobré raději ihned běžet na policii.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 27. 05. 2018 08:15

Co je stalking

Stalking je úmyslné pronásledování a obtěžování jedné osoby jinou. Stalkeři jsou spíše muži, ale nevyhýbá se ani ženám. Nejde jen o sledování. Stalker může svou oběť obtěžovat i psaním zpráv a e-mailů, telefonováním apod.

Kdy už je to vážné?

Ze začátku je to spíše otravné. Odmítnutý a zhrzený nápadník vám neustále nadbíhá, píše apod. I když jste mu řekla jasné NE! Časem se to ale může razantně změnit, a to už bývá opravdu vážné.

Toto je pár varovných signálů, které byste neměla podceňovat:

Opakované a pro oběť nepříjemné a nevyžádané pokusy o fyzický i jiný kontakt;

Demonstrování moci a síly pomocí přímých a nepřímých výhrůžek, které vzbuzují oprávněný strach a obavy;

Poškozování a ničení věcí (poškrábání auta, rozbití oken, zabití domácího mazlíčka...);

Pronásledování například cestou do práce, na nákup, čekání před domem;

Snaha poškodit oběť šířením nepravdivých informací.

Stalking začíná ve chvíli, kdy sama oběť vnímá svou situaci jako obtěžování či pronásledování. Pronásledování má obvykle stupňující se tendenci. Ze začátku se mohou jevit zprávy od stalkera jako milé, ale většinou se postupem času mohou změnit ve vyhrožování.

Co dělat?

Rozhodně situaci nepodceňovat. Lidé, kteří stalkují, nejsou v dobré psychické kondici a jsou tak trochu narušení. Rozhodně situaci nepodceňujte, mluvte o ní s blízkými lidmi a kontaktujte organizaci, která se stalkingem zabývá, nebo rovnou běžte na policii. Nereagujte na urážlivé zprávy. Neodepisujte a nezvedejte telefon. Nescházejte se s ním. Změňte si telefonní číslo a vyhýbejte se místům, kde byste se mohli společně potkat. Po dobrém to s tímto člověkem rozhodně nepůjde.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články