Malá hrdinka studené války: Samantha Smith usmířila Spojené státy a Sovětský svaz dopisem

Malá hrdinka studené války: Samantha Smith usmířila Spojené státy a Sovětský svaz dopisem
Zdroj: Profimedia

Samantha Smith dokázala v deseti letech to, co se o generace starším politikům nedařilo celá desetiletí. Pouhým dopisem nastolila mír a přátelství mezi Spojenými státy a Sovětským svazem. Jak se to mohlo stát, že nejmocnější lidé na světě naslouchali teprve desetileté dívce?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 06. 2021 13:00

Samantha Smith se narodila 29. června 1972 v malém americkém městečku Maine a již od dětství se zajímala o celosvětové dění. V pěti letech napsala obdivný dopis královně Alžbětě II. O pět let později se stala nejmladší americkou velvyslankyní dobré vůle.

Bůh stvořil Zemi pro všechny

V listopadu roku 1982 poslala Samantha dopis generálnímu tajemníkovi Komunistické strany SSSR Juriji Andropovovi. Snažila se tím lépe pochopit napětí mezi Sovětským svazem a Spojenými státy. „Celé to začalo, když jsem se zeptala své matky, zda bude válka,” uvedla dívka ve své knize Cesta do Sovětského svazu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Disaster Area (@disasterareapod)

Kdy jí matka ukázala obálku časopisu Time, na níž byl portrét sovětského lídra a psalo se u toho o probíhající studené válce, Samatha si sedla a napsala následující řádky:

Milý pane Andropove, jmenuji se Samantha Smith. Je mi deset let. Gratuluji vám k vašemu novému zaměstnání. Mám obavy z toho, že mezi Ruskem a Spojenými státy dojde k nukleární válce. Budete hlasovat pro? Pokud ne, napište mi prosím, jak chcete dopomoci k tomu, aby k ní nedošlo? Nemusíte mi na to samozřejmě odpovídat, ale byla bych ráda. Zajímalo by mne však, proč chcete pokořit celý svět a zejména naši zemi? Bůh přece stvořil Zemi pro nás pro všechny, chtěl, abychom se o ni dělili.”

Samantha Smith se nevzdala

Samanthin dopis byl zveřejněný v sovětských novinách Pravda. Sám generální tajemník jí ale neodpověděl. Dívka se však nevzdala a oslovila dalším dopisem sovětské velvyslanectví ve Washingtonu s tím, zda jí tedy Andropov hodlá odepsat.

A skutečně. Po několika dnech jí byla doručena jeho odpověď: „Drahá Samantho, podobných dopisů jako je ten tvůj, jsem obdržel z tvé země a dalších států hned několik. Jevíš se mi jako velmi odvážná a čestná dívka. Připomínáš mi Becky, přítelkyni Toma Sawyera ve slavné knize vašeho krajana Marka Twaina. Tento příběh znají a milují všichni chlapci a dívky v naší zemi. Píšeš, že máš obavy z války. Mohu ti za sebe a sovětský lid odpřisáhnout, že děláme vše pro to, aby k ní nedošlo.

Moc dobře totiž víme, jak strašná je válka. Před 42 lety na nás zaútočilo nacistické Německo, jenž usilovalo o nadvládu nad celým světem. Přišli jsme o tisíce měst a vesnic. Zemřely miliony sovětských mužů, žen i dětí. Nakonec jsme zvítězili, a to v alianci se Spojenými státy. A právě proto chceme mít s vámi ty nejlepší možné vztahy.

Pravdou je, že Amerika má k dispozici hrozné zbraně, my však ty své nikdy nepoužijeme jako první. Ba naopak, vyzýváme svět, aby všechny jaderné zbraně zničil. Tím také odpovídám na tvou druhou otázku - nechceme na vás zaútočit. Jde nám o mír. Zvu tě k nám, pokud ti to rodiče dovolí. Přijeď, nejlépe v létě. Dozvíš se něco z naší historie, setkáš se se svými vrstevníky a navštívíš mezinárodní dětský tábor Artěk.”

Tragická smrt Samanthy Smith

Smithovi pozvání samozřejmě přijali a 7. července 1983 odletěli do Moskvy. Samantha se sice s Andropovem nakonec nesetkala, neboť na tom byl v té době zdravotně špatně, ale i tak si svou návštěvu užila. Ve slavném táboře Artěk na Krymu sdílela pokoj s dalšími devíti dívkami, které velmi dobře ovládaly angličtinu. Na tiskové konferenci poté uvedla, že „sovětský lid je stejný jako ten náš.” Když se vrátila domů, byla jmenována velvyslankyní dobré vůle.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený The Ray of Light (@trol.sam)

O celosvětový mír se však snažila i nadále. Dokonce vymyslela program na výměnu vnuků a vnuček světových lídrů. Ti by je posílali do zemí se zcela odlišnou kulturou. „V roce 2001 by pak už nemusely hrozit žádné války. Byli bychom všichni přátelé,” snila o budoucnosti Samantha.

Bohužel se nedožila toho, aby viděla, jestli se její sen naplnil. V srpnu 1985, jen měsíc po dívčiných třináctých narozeninách, havarovalo letadlo s ní a jejím otcem. Nikdo z cestujících nepřežil. Pohřbu se tehdy zúčastnily tisíce lidí. Nechyběl ani sovětský velvyslanec, který přečetl vyjádření nového generálního tajemníka Michaila Gorbačova: „Každý, kdo v Sovětském svazu znal Samanthu Smith, si ji bude pamatovat jako dívku, jenž stejně jako miliony sovětských chlapců a dívek, sní o míru a přátelství mezi Ruskem a Amerikou.

Zdroje informací:

Allthatsinteresting.com: Samantha Smith Wanted Peace During The Cold War, So She Wrote The Soviets and Asked for It

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články