Nejpodivnější mise II. světové války aneb Jak Jelena Rževská hledala pravdu o smrti nacistického vůdce

Nejpodivnější mise II. světové války aneb Jak Jelena Rževská hledala pravdu o smrti nacistického vůdce
Zdroj: Wikimedia Commons/Bundesarchiv, CC BY-SA 3.0

Ohořelé zuby, nalezené na zahradě Říšského kancléřství, které sloužilo nacistickému vůdci jako bunkr, byly jedinou stopou v rukou tehdy pětadvacetileté tlumočnice Jeleny Rževské. Rozkaz zněl - zjistit, jestli opravdu patří Adolfu Hitlerovi.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 06. 2021 14:00

Jelenu by nikdy nenapadlo, jaký úkol jí svěří plukovník Goburshin, když si ji jednoho dne nechal předvolat. Myslela, že jde jen o další tlumočení z němčiny. Plukovník ale místo toho podal ženě záhadnou krabičku. „Co v ní je?” zeptala se ho. „Hitlerovy zuby. Pokud je ztratíš, zaplatíš vlastním životem,” zněla odpověď.

Zuby Adolfa Hitlera

Přestože německý rozhlas 30. dubna 1945 oznámil, že je vůdce mrtev, bylo potřeba tuto informaci potvrdit. Spousta lidí si myslela, že Hitler utekl do Alp, anebo se nachází v ponorce, která má namířeno do Jižní Ameriky. Úkolem Jeleny a jejích kolegů tak bylo zjistit, zda ohořelé zuby, které byly nalezeny na zahradě Říšského kancléřství, známého i jako Vůdcův bunkr, skutečně patří nacistickému diktátorovi.

Proč ale zrovna Jelena? „Protože tady nemáme trezor. Navíc je u vás, jako u ženy, méně pravděpodobné, že se opijete do němoty a zuby ztratíte,” uvedla Rževská ve svých pamětech plukovníkovo vysvětlení. Zprvu ji pověření zcela ochromilo. Byla to přece jen velká zodpovědnost. Počáteční šok ale vystřídalo racionální uvažování. Jak zněl úkol číslo jedna? Najít Hitlerova zubaře.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Yad Vashem (@yadvashem)

Pátrání po Hitlerově zubaři

Jelenin tým tvořili řidič Sergej a dva důstojníci kontrarozvědky. Trvalo jim několik hodin, než se přes zdevastované berlínské ulice dostali do nemocnice. Primář jim dokázal v souvislosti s Hitlerem sdělit jen jméno Carla von Eickena, který vedl v hlavním městě kliniku Charité. Opět je tak čekala dlouhá cesta plná kličkování mezi rozbořenými zátarasy.

Bylo to velmi ponuré místo. Ušní, nosní a krční oddělení se nacházelo až v samotném suterénu. „Sestry s červenými kříži vypadaly opravdu vyčerpaně, přesto i nadále plnily své povinnosti,” zavzpomínala tlumočnice.

Profesor Eicken se dostavil po několika minutách. Bohužel se ale tým ocitl znovu ve slepé uličce. Eicken o vůdci nic nevěděl, odkázal je však na stomatologické oddělení. Pomoci jim měl nějaký mladý student, jenž věděl, kde pracoval zubař Hugo Blaschke, jenž byl třicátých let Hitlerovým osobním lékařem. A tak se čtveřice badatelů vydala znovu na cesty. Tentokrát se cílovou destinací stala nejmódnější berlínská ulice Kurfurstendamm.

Obavy ze znásilnění

Blaschke ve své ordinaci samozřejmě nebyl, prchl do Bavorska. Místo něho ordinoval doktor Bruck a ten náhodou věděl o jisté Kathe Heusermann. Nechal ji zavolat a dostavila se atraktivní žena v tmavě modrém kabátu, přes husté blond vlasy měla šátek.

Když se dozvěděla, že jí hledají Rusové, rozplakala se, neboť si myslela, že ji budou chtít znásilnit. To byl tehdy častý jev všude, kde se objevila ruská armáda. Pak ji Bruck ujistil, že hledají pouze informace, a Kathe změnila názor. Jala se prohledávat karty pacientů, až narazila na tu Hitlerovu. Rentgenové snímky v ní však chyběly.

Je to Hitler!

K rentgenovým snímkům se tým dostal až na Říšském kancléřství. Spolu s výpovědí Kathe vše sedělo. Nyní již zbývalo jen potvrdit, že se v krabičce skutečně nacházejí zuby Adolfa Hitlera. I to Kathe potvrdila. Jelena doufala, že bude povolána do Moskvy, kde by předložila nasbírané důkazy.

Chyba lávky. Stalin si nepřál, aby pravda o vůdcově smrti vyšla najevo. Přestože Jelena o všem věděla, „nejhorším nepřítelem" se stala Kathe Heusermann. Svobody byla zbavena na deset let, a kdyby nežadonila u ostatních vězňů o jídlo, zemřela by. Jelena viděla Hitlerovy zuby naposledy v roce 1945. Znovu byly vystaveny až v roce 2000 u příležitosti 55. výročí konce války.

Zdroje informací:

Nzherald.com: Hitlers’ teeth: the woman responsible for the strangest mission of WW2

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články