Tajemství Hitlerových očí: Byly vypouklé a příliš velké, přesto dokázaly zhypnotizovat davy

Tajemství Hitlerových očí: Byly vypouklé a příliš velké, přesto dokázaly zhypnotizovat davy
Zdroj: Wikimedia Commons/East Clintwood2000, CC BY-SA 4.0

Adolf Hitler tvrdil, že správný árijec je vysoký, blonďatý a modrooký. Sám byl však menší postavy a měl hnědé vlasy. Splňoval tak pouze jedno kritérium – barva jeho očí byla bleděmodrá. A právě to měla být jeho velká devíza. Prý jimi své okolí dokázal doslova zhypnotizovat.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 04. 2021 15:30

Adolf Hitler byl nacistický diktátor a jeden z nejhorších lidí 20. století. Tyran rakouského původu stál od roku 1933 v čele německého státu, který později přejmenoval na třetí říši. Je zodpovědný za rozpoutání druhé světové války a vyvraždění milionů lidí v koncentračních táborech...

Planoucí, hypnotické a dominantní

Přesně těmito slovy popsali lidé Hitlerovy oči. Na první pohled se může zdát, že jim připisovali až mystické vlastnosti. Ve skutečnosti byly nepřiměřeně velké a vypouklé. Tento hendikep však vůdce využil ve svůj prospěch. Když se s někým setkal úplně poprvé, věnoval mu nejdříve velmi pronikavý pohled. Není divu, že díky tomu vzniklo mnoho fám. Našli se však i tací, kteří jeho oči považovali za „nudné”.

Joseph Goebbels, tehdy ještě budoucí ministr propagandy, si do svého deníku zapsal jedno setkání s Hitlerem takto: „Podává mi ruku. Jako starý přítel. A ty jeho velké modré oči. Jsou jako hvězdy. Je rád, že jsem přišel. Cítím se jako v nebi. Ten muž má všechny předpoklady pro to, aby se stal králem.”

Znal jsem Hitlera...

Do těsné blízkosti Adolfa Hitlera se dostalo jen pár vyvolených a jedním z nich byl politik Leon Degrelle. „Hitler měl hluboké modré oči, které mnozí považovali za okouzlující, mne tak ale nepřipadaly. Ani mnou neprojel elektrický výboj, když jsme si podali ruce. Prostě nic,” uvedl belgický fašista.

Karl Ludecke, který napsal knihu Znal jsem Hitlera, to ale viděl trochu jinak: „Hitler byl mírný, bledý muž s hnědými vlasy sčesanými na jednu stranu. Měl ocelově modré oči... vypadal jako fanatik... dokázal strhnout publikum, jako by nás zhypnotizoval.”

A do třetice, než u vůdce upadl v nemilost podnikatel Ernst Hanfstaengl, napsal o jejich setkání následující věty: „Když byl v klidu, nebyl ničím nápadný. Až na ty oči. Měl je jasně modré, nebyla v nich lest ani strach. Byla tam poctivost, upřímnost, ale také opovržení.”

Hitler a ženy

„Na první pohled působil jako slaboch. Povislá tvář s vaky pod očima, plné rty a kostnatý obličej nevzbuzovaly moc velkou důvěru. Jeho knírek vypadal ve skutečnosti mnohem lépe než na fotkách. Nebyl až tak legrační. Na oči ale nešlo zapomenout. Vrhl na mne nebojácný a hypnotizující pohled. Bleděmodré oči byly prostě jeho charakteristickým rysem,” napsala Martha Dodd ve své knize Through Embassy Eyes.

A dodává, že vůdce byl na jejich odpolední schůzce tichý a téměř něžný. Jeho oči dokázaly být tajemné a smutné, ale mohl se mu v nich zračit vztek, fanatismus i krutost...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Adolf Hitler

Rarehistoricalphotos.com: Adolf Hitler’s eye color in a rare color photo

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články