Elizabeth Bowes-Lyon: Žena, které se bál i samotný Hitler

Elizabeth Bowes-Lyon: Žena, které se bál i samotný Hitler
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Elizabeth Bowes-Lyon: Královna matka, manželka Jiřího VI., poslední irská královna a indická císařovna.Elizabeth v Queenslandu v roce 1927.Nikdy neváhala podpořit obyčejné lidi. Třeba parašutisty před dnem D v roce 1944. Svého muže Jiřího VI. také doprovázela na zahraničních cestách. Zde jsou na fotografii s americkou první dámou Eleanor Roosevelt.+ 4 fotky+ 5 fotek

Elizabeth Bowes-Lyon se do dějin zapsala hned několikrát. Jako manželka koktavého krále Jiřího VI. a také jako matka nejdéle vládnoucí panovnice Alžběty II. Jejího vlivu se obával i Adolf Hitler...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 03. 2021 15:00

Její Veličenstvo královna Alžběta, královna matka, byla manželkou Jiřího VI. a také vládkyní Spojeného království a britských dominií mezi roky 1936 až 1952. Poslední irská královna a indická císařovna byla před korunovací známá jako vévodkyně z Yorku. O její životě pojednává dokument Královna matka – portrét, na který se můžete podívat v 17:30 na ČT2.

Nejnebezpečnější žena Evropy

Elizabeth se narodila do starého šlechtického rodu hrabat. Během první světové války pracovala jako zdravotní sestra, poté se uchytila jako sekretářka. V jednadvaceti letech se z ní stala vedoucí skautského oddílu. Ve společnosti se prosadila až po sňatku s Jiřím VI., kterého doprovázela na diplomatických cestách do Francie a Severní Ameriky.

Během druhé světové války morálně podporovala britskou veřejnost, aby nepodlehla panice z bombardování. Demonstrativně odmítla opustit Londýn a Hitler ji kvůli tomu označil za „nejnebezpečnější ženu Evropy“. Psychicky podporovala svého manžela Jiřího VI., který se díky tomu zbavil koktání, což byla pro jeho projevy neocenitelná pomoc. Konečně mohl navenek působit jako silný vůdce.

Královna vdovou

Po válce Jiří VI. v důsledku dlouhodobého napětí a nezřízeného kouření onemocněl rakovinou plic a brzy umřel. Trůn převzala Alžběta II., královna matka se lehce stáhla do pozadí. Dožila se až úctyhodných 101 let. Tuhý kořínek je ženám z britské monarchie vlastní, souvisí také s častým pobytem na venkově a zdravou stravou.

Když 11. července 2000 začaly oficiální oslavy jejích stých narozenin, královna matka, ač měla v obou kyčlích endoprotézy, zvládla pevných krokem vyjít dvaadvacet schodů do katedrály. A to v botách s polovysokými podpatky.

Smrt Elizabeth Bowes-Lyon

Skolila ji až smrt druhorozené dcery princezny Margaret, která skonala po dlouhé sérii mrtvic 9. února 2002. Z této osudné rány se královna matka již nedokázala vzpamatovat. Zemřela sedm týdnů po Margaret...

Zdroje informací:

Česká televize: Královna matka

Wikipedia.cz: Královna matka

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články