Tajemství děsivé fotky sovětských pionýrů: Z jejího autora se stal nepřítel státu

Tajemství děsivé fotky sovětských pionýrů: Z jejího autora se stal nepřítel státu
Zdroj: Wikimedia Commons/Viktor Bulla, Public Domain

Už na první pohled děsivá fotka ukrývá hned několik tajemství. Proč mají na sobě všechny děti plynové masky a co má s tím vším společného heslo „Vždy připraveni!”, které snad dodnes nezemřelo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 03. 2021 17:00

Oficiální název fotografie, kterou v roce 1937 pořídil Viktor Bulla zní Pionýrská obrana. Kdyby ale věděl, co ho za to bude čekat, asi by si to rozmyslel. O dva roky později již nebyl mezi živými. Jako údajného špiona ho čekala kulka...

Ideální občan

Děti to neměly v Sovětském svazu vůbec lehké. Už od velmi raného věku, stejně jako v Německu, byla jejich mysl přizpůsobována oficiální státní propagandě. Cíl byl jasný – vytvořit ideální sovětské občany. Začínalo se již od sedmi let v organizaci Okťabrjonok (cosi jako Říjnovníček) pojmenované po potomcích slavné říjnové revoluce v roce 1917. Od čtrnáctého roku života přecházel dorost k pionýrům. A kdo to skutečně se stranou myslel vážně, mohl rovnou přejít ke Komsomolu – Komunistickému svazu mládeže.

Avšak i každá pionýrská skupina byla připojena k místní jednotce Kosmopolu. „Technicky to bylo povinné pro téměř všechny školáky,” vysvětluje Diane Koenker, profesorka ruských dějin na univerzitě v Illinois. „Každý musel patřit do nějaké organizace.”

Tajemství fotky

Ač tato fotografie působí na první pohled děsivě, nešlo o nic jiného než o klasické vojenské cvičení v duchu hesla: „Vždy připraveni!” Jelikož se v první světové válce používaly chemické zbraně, staly se plynové masky součástí standardní výbavy. Nikdo totiž nevěděl, co se bude používat během druhé světové války.

„Fotografie vypadá strašidelně,” říká rusko-americký spisovatel Eugene Yelchin. „Přesto si myslím, že snímek měl především vyvolat v lidech pocit důvěry. Těmto dětem byla neustále vtloukána paranoia a strach, takováto cvičení byla zcela normální součástí jejich dne. Mnozí z nich v pionýrských táborech trávili letní a zimní prázdniny.” 

Nepřítel státu

Autor fotografie, Viktor Bulla, během svého života aktivně zaznamenával největší okamžiky revoluce, ale nikdy se kvůli tomu nedostal do potíží. Až s fotkou pionýrů přišlo obvinění ze špionáže a byl zastřelen. Soudruzi si totiž usmyslili, že se dal na stranu nepřítele. Byl to ale pravý důvod? Nebo se jim nelíbilo, že se na veřejnost dostal jasný důkaz jejich ideologické masáže mladých lidí?

Odkaz mládežnických hnutí však žije dál. Vladimir Putin byl nedávno požádán členy parlamentu o to, aby vytvořil podobný spolek, jenž by zaměstnal děti i dorost. Plynové masky ale zřejmě vystřídají respirátory...

Zdroje informací:

Atlasobscura.com: The man who took this photo was accused of being an enemy

of the state

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články